Wysłany: Pią Wrz 22, 2006 9:11 pm Pomnik Piłsudskiego
Pomnik Piłsudskiego:
Wysokość całkowita (łącznie z cokołem) około 455 cm, wysokość rzeźby odlewanej w brązie około 380 cm, wymiary orientacyjne podstawy rzeźby: 160x280 cm. Orientacyjny ciężar odlewu 1200 kg.
Odsłonięcie 11 listopada oczywiście, ale w ogłoszonych na stronie ZDiZ przetargach na odlew, montaż, transport, itd. można sobie popatrzeć. Marszałek Piłsudski, bo o nim mowa, nie siedzi, a idzie i wygląda tak:
Wysłany: Czw Lis 09, 2006 12:51 am pomnik Piłsudskiego
W środę, 8 listopada, ustawiono wreszcie we wczesnych godzinach popołudniowych pomnik Piłsudskiego na świeżo postawionym cokole i nowowybrukowanym placyku (tego samego imienia) między Szymanowskiego a Al.Wojska Polskieg. Mówiąc "wreszcie" mam na myśli fakt, że od paru dni, przejeżdżając tamtędy, widziałem gromadę robotników krzątajacych sie wokoło i bylem ciekaw, co ostatecznie się z tego wykluje; jak już to ktoś kiedys na Forum zasygnalizował (bodajże Mikołaj), stawianie pomnika Piłsudskiemu w Gdańsku nie uważam za sprawę pierwszej potrzeby, jeśli np. wciaż nigdzie nie jest upamiętniony król Kazimierz Jagiellończyk. Ale mniejsza z tym. Pomnik stoi, całkiem spory, w sam raz na uroczystość 11 listopada, i to jeszcze tak ładnie się komponuje w przeddzień wyborów Moje pytanie do Forumowiczów > wiadomo coś więcej na jego (pomnika, nie Piłsudskiego ) temat? Kto zaprojektował monument, ile kosztował? Pamiętam jak przez mgłę, że sprawa ufunodowania tego pomnika była już kiedyś podnoszona, wzbudziła, jak to u nas zawsze, wiele emocji itd. Może ktoś dorzuci coś więcej, bo jestem ciekaw.
ps. Zdjęcia nie załączam, bo nie dysponuję na razie sprzętem tak zaawansowanej techniki, by móc utrwalać obrazki
[tekst czerwony początkowo zgubił się w Matrixie ;) - mod]
Pomnik jest autorstwa rzeźbiarza Tomasza Radziewicza. To chyba jakiś gostek z gdańskiej ASP a pochodzi z Sopotu. Załączam inne jego rzeźbki.
Pomnik kosztował 1 mln 700 tys.zł, na konkurs wpłynęło łącznie 17 prac, przedstawiciele kombatantów zarzucali projektowi że jest to "rzeźba ogrodowa, która nie nadaje się na monument" i nie odpowiada zasadom pomnika ku czci bohaterów narodowych.
Inne opinie na ten temat:
- Jest to pomnik dla pokoleń, które będą. Oczywiście są szczegóły, które być może są do poprawienia ale to powinien wyjaśnić historyk i trzeba to dopracować.
- W moim założeniu zależało mi na trzech podstawowych rzeczach i chciałem aby była to:postać z charyzmą, dynamiczna, osoba zamyślona (Tomasz Radziewicz autor projektu)
RADZIEWICZ_Tors70.jpg Tomasz Radziewicz "Tors" , marmur Bianco Carrera, wys. 70cm
Plik ściągnięto 17353 raz(y) 44,02 KB
pomnik03.jpg Pomnik Ojca Świętego Jana Pawła II w Przemyślu (nie wiem czy już stoi bo wygrał konkurs w 2005 r.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum