Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gdańskie kulinaria
Autor Wiadomość
Gdynka 

Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 760
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 1:45 pm   

Tutaj się lekko otarliśmy o drastic. :II
Nie wiem czy po raz pierwszy, ale mam nadzieję, że po raz ostatni.
_________________
Linkologia - 230 stron o Gdańsku. Dodaj do ulubionych!
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 1:50 pm   

wracając do meritum
Danziger jest jak zwykle najlepszy
patrz:http://sabaoth.infoserve.pl/danzig-online/restaurant/restaurant.html
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 1:59 pm   

patrz:http://www.piwnicarajcow.pl/historia_pl.htm
czy możliwe jest na forum publikowanie treści innych stron z podaniem źródła, bez uzyskiwania zgody administratora danej strony?
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 2:07 pm   

oj, oj przepraszam pomieszałem w poprzednim poście Danzigera i Sabaotha. Obaj są O.K.
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3300
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 2:17 pm   

No i koniecznie trzeba pokazać menu :arrow: http://www.piwnicarajcow.pl/menu_pl.htm

I tu ślinka .cieknie
Smak "tradycji" :^^
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3300
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 2:20 pm   

Odlotowe jedzonko :hiihihi:
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3300
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 2:22 pm   

Łososiowa historia :mrgreen:
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
seestrasse 
Zesztrasia z Szafy


Dołączyła: 13 Kwi 2004
Posty: 6586
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 2:32 pm   

prosiłam o zaprzestanie złośliwości. proszę ponownie.
 
Gdynka 

Dołączyła: 03 Lut 2006
Posty: 760
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 3:04 pm   

Jakie złośliwości? Pora obiadowa, Villa pewnie głodny jest :wink: i ma problem z wyborem miejsca...
_________________
Linkologia - 230 stron o Gdańsku. Dodaj do ulubionych!
 
TOMB 


Dołączył: 23 Lis 2004
Posty: 359
Wysłany: Pią Lip 27, 2007 6:01 pm   

Cytat:
Wydaje mi się , że wiedza na temat co jedli, co pili i jak sporządzali posiłki dawni i obecni gdańszczanie może być nie mniej interesujące niż materialne zabytki i tak jak one stanowią elementy kultury.

Więc dlatego podałe sam przepis nie znając szczegółów jego pochodzenia, bo jak sądziłe intencją autora wątku było poznanie nie tylko miejsc ale i przepisów. Nie uważm więc że moja wypowiedz była blablaniem nie na temat.
_________________
"(...) lecz ta jedyna której strzeże
liczba najbardziej pojedyńcza
jest tutaj gdzie cię wdepczą w grunt
lub szpadlem który hardo dzwoni
tęsknocie zrobią spory dół"
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 8:38 pm   

w Oliwie w Dolinie Radości znajduje się superekskluzywna restauracja Dwór Oliwski, jednak trudno w jej menu szukać odnosienia do regionalnej tradycji, dominują dania z kręgu kultury śródziemnomorskiej.
pięknie odnowiony budynek został przekształcony w kosmopolityczny kombinat gastronomiczno - dermatologiczny. Tak, tak jest również SPA. WSzystko dla ludzi z dużą kiesą, dla maluczkich wizyty w niedziele - coś a la szwedzki stół ale dwa zestawy do wybory za jedyne 68 PLN od osoby.
Piszę to dlatego, bo uważam że przeróbka zabytkowych budowli i tworzenie klasycznych enklaw przeznaczanie ich prawie wyłącznie dla wyselekcjonowanej grupy osób nie powinno mieć miejsca. Jakie jest Wasze zdanie

kolejny przepis na nalewkę - przepis z kuchni POlskiej
Kummel gdański " czyli jak nazwa wskazuje kminkówka gdańska


Składniki:
70 g owoców kminku,
5 g owoców kolendry,
1 łyżeczka suszonego owocu koperku,
0.55 l spirytusu 96°,
0.7 l wody,
0.4 kg cukru,
0.25 łyżeczki kwasku cytrynowego.

Sposób przyrządzenia:
Zioła zalać mieszaniną spirytusu i 0.5 l wody, naczynie szczelnie za mknąć i odstawić do macerowania. Po 14 dniach przecedzić przez bibułę filtracyjną, wlać do syropu sporządzonego z cukru i dolać wody (0.2 l) z dodatkiem kwasku cytrynowego, wymieszać, odstawić i po 7 dniach rozlać do butelek. Likier ma barwę złocistobrązową, aromat i smak kminkowo-korzenny. Zawartość cukru ok. 26%. Pije się go o temp. 8 - 10°C.
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3300
Wysłany: Wto Lip 31, 2007 10:38 pm   

tobiasz napisał/a:

Piszę to dlatego, bo uważam że przeróbka zabytkowych budowli i tworzenie klasycznych enklaw przeznaczanie ich prawie wyłącznie dla wyselekcjonowanej grupy osób nie powinno mieć miejsca. Jakie jest Wasze zdanie


Dyskusja na ten temat przeniesiona tu :arrow: kosmopolityczny kombinat gastronomiczno - dermatologiczny
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
Łukasz 


Dołączył: 13 Mar 2007
Posty: 280
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 12:38 pm   

TOMB napisał/a:
Ona nazywa tą zupę Aintopf (fonetycznie).
[...]
Koleżanka twierdzi że to typowo gdańskie danie. W restauracji jej dziadka była to sezonowa specjalność lokalu w okresie gdy była dostępna młoda włoszczyzna (cała zielenina dodaje jej specyficznego wyglądu i smaku).


Eintopf to w ogólności danie gotowane w jednym wielkim garze z tego, co akurat mamy pod ręką, w celu niedrogiego wyżywienia naszej licznej rodziny. :wink: Rodzajów tego jest w zasadzie tyle, ile możliwych zestawień składników, czyli nieskończenie wiele.

Hitlerowcy wprowadzili w Niemczech tzw. Eintopfsonntag ("eintopfowa niedziela"), w ramach której w pierwszą niedzielę miesiąca, od października do marca, należało jeść Eintopf, a zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na tzw. Winterhilfswerk.







Tymczasem Zwarra pisze w "Gdańszczanach" (wyd. 1976, s. 64):

Głosząc hasło "Gemeinnutz geht vor Eigennutz" (Dobro społeczne jest ponad dobrem jednostki) uruchomiono w Gdańsku wzorem Rzeszy "Winterhilfswerk", powszechną akcję pomocy zimowej z różnorodnymi formami zbierania i ściągania danin na rzecz biednych. Pod pretekstem humanitaryzmu tej akcji wprowadzono nie znany gdańskiej kuchni comiesięczny obyczaj "Eintopfessen", który poza doraźną oszczędnością miał oswoić gospodynie domowe z planowanym systemem racjonowania żywności.
 
 
villaoliva 
Olivaer


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 3300
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 12:47 pm   

No i w ten sposób
Cytat:
typowo gdańskie danie
stało się "Kuroniówką" :haha:

Cytat:
W restauracji jej dziadka była to sezonowa specjalność lokalu

Niesamowite, jak to z upływem lat pewne zwykłe rzeczy czy czynności obrastają "legendą" 8))
_________________
Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy


www.staraoliwa.pl
 
tobiasz 
wrzeszczanin :)

Dołączyła: 12 Gru 2006
Posty: 109
Wysłany: Czw Sie 02, 2007 11:50 pm   

Danziger Kirschsuppe
http://www.daskochrezept....uppe_43615.html


500 g wiśni
1 szczypta cynamonu
3 szt goździków
1 łyżka stołowa galaretki w proszku
4 łyżka stołowa cukru
1/4 ltr wody

.

Wiśnie, wodę, cynamon i goździki włożyć do garnka. Doprowadzić do wrzenia i gotować 4 minuty. Zagęścić galaretką według proszku zupę według upodobania, posłodzić i zdjąć z ognia. Schłodzić, spożywać na zimno.
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  
Dawny Gdańsk Strona Główna

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template subTrail v 0.4 modified by Nasedo. adv Dawny Gdansk