_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Zdaje się, że z naszej paczki tylko Pętelka (i ZBR?) tam dotarła? a czy są jakieś fotki z tej eksploracji?
Niestety, cały czas nie ma. :( Mój aparat akurat wtedy mnie olał, a kolega, który obiecał podesłać jakos nie podsyła :( Chyba muszę mocno upomniec się o nie.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
Bardzo dziękujemy... ale to znaczy, że tam jest MNÓSTWO napisane koniecznie trzeba się tam przejść, zanim jakiś prawdziwy patriota wymłotkuje napisy...
Bardzo dziękujemy... ale to znaczy, że tam jest MNÓSTWO napisane koniecznie trzeba się tam przejść, zanim jakiś prawdziwy patriota wymłotkuje napisy...
Oj, mnóstwo! To tylko parę fotek a poza tym - nie z każdej strony można było zrobicć zdjęcie (pomnik leży przy samym płocie). Też radziłabym się szybciutko wybrać, bo o tym pomniku zrobiło się dosyć głośno i obawiam się, że mogą zniknąć nie tylko napisy, ale i sam pomnik (odpukuję w niemalowane). Acha - nie zapomnijcie kredy , bo napisy są słabo czytelne.
Tam są wypisane nazwiska - zapewne żołnierzy poległych w czasie I wojny św. Takich pomników było zapewne wiele w Gdańsku i okolicach, ja wiem o co najmniej trzech: na bastionie św. Elżbiety, we Wrzeszczu w Parku Uphagenów i w Brzeźnie w parku. Ten z Wrzeszcza znam tylko z marnej pocztówki (Marcin, może ty masz to zdjęcie w lepszej rozdzielczości?) ale to co widać, wygląda jak kamienny blok który mógł mieć ze wszystkich stron napisy, czyli z grubsza był to pomnik tego samego typu, co ten sfotografowany przez kolegę Pętelki. Niestety, nie znam zdjęcia pomnika w Brzeźnie.
Zaraz, zaraz, a może te bloki na Oruni to są dwa pomniki ? Np. przywiezione z dwóch różnych miejsc ? Zobaczcie na powyższych zdjęciach: ten leżący po lewej stronie niżej, jest jakby inny... Może te bloki mają coś wspólnego z Uphagenem, Św Elżbietą lub Brzeźnem ?
Marcin, może ty masz to zdjęcie w lepszej rozdzielczości?
Niestety nie :( Też dysponuję takim skanem o podobnej rozdzielczości.
Jak pisano w GW to leżą tam od lat 50-tych (a może i wcześniej). A dlaczego tam? Może dlatego, że znajdował się (znajduje się nadal?) tam zakład kamieniarski.
Może dlatego, że znajdował się (znajduje się nadal?) tam zakład kamieniarski.
Nie wiem czy nie pisałam tego wcześniej (jeżeli tak, to przepraszam za powtarzanie się), ale według mnie bloki zdecydowanie wygladają na przywiezione i złożone w tym miejscu. A skoro był tam zakład kamieniarski, to najprawdopodobniej przywieziono je do pocięcia.
A marginesie: czy zwróciliście uwagę na fakt, że pierwszy artykuł mowił o pomniku na OLSZYNCE, natomiast powyższy - o pomniku na ORUNI. Wprawdzie ulica Smolna rzeczywiście znajduje sie na granicy, ale mogłaby się GW zdecydować na jedną dzielnicę.
_________________ When a man is tired of Gdańsk he is tired of life /niby Oscar Wilde/
A marginesie: czy zwróciliście uwagę na fakt, że pierwszy artykuł mowił o pomniku na OLSZYNCE, natomiast powyższy - o pomniku na ORUNI. Wprawdzie ulica Smolna rzeczywiście znajduje sie na granicy, ale mogłaby się GW zdecydować na jedną dzielnicę.
Nie pierwszy to raz i nie ostatni kiedy GW nie może się zdecydować. Chociaż w tym przypadku nie powinno być wątpiwości - ul. Smolna należy do Oruni (Olszynka leży po drugiej stronie Motławy).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum