Heloł wszystkim.
Zamieszkuję sobie w Oliwie przy Starym Rynku Oliwskim i mam sobie w piwnicy fajne haki w suficie. Zastanawiam się do czego one służą i Wy też się zastanówcie i napiszcie. :p
Na takich hakach wieszano za zieberko ubity inwentarz i oprawiano. U mnie w piwnicy też były takie haki i wędzarnia. Niestety prawie całkowicie zdewastowane, więc rozebraliśmy to do końca. Za to na podwórzu zachował się pniak, na którym zostały zdekapitowane zastępy zwierzaków przeznaczonych do konsumpcji.
Poniżej fotka piwnicy w jednym z pomorskich pałaców. Całe rzędy haków i pniak do dekapitacji stojący pod ścianą.
A! No i zapomniałam o czymś jeszcze. Są takie gatunki mięsa, które powinny skruszeć, przed dalszą obróbką i podaniem. Zapewne na takich hakach kruszały bażanty, inne ptactwo, zające. Albo dojrzewały wędzone na zimno szynki, kiełbasy. Wieszało się też twaróg do obcieknięcia.
Dzięki fritzek za odpowiedź. Szczerze mówiąc myślałem, że to coś związanego z architekturą mojego budynku. Troche lat już ten domek przeżył. Połowa piwnic od strony ulicy jest zasypana, ze względu na to, iż budynek kiedyś tam zaczął się lekko osuwać. Ciekawe jakie skarby się tam kryją
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum