Przeczytałem sobie artykulik na Onecie traktujący o radosnej działalności mojego ex-proboszcza, niejakiego Henryka J. (artykulik poniżej). Mam w związku z tym pytanko: może któreś z Was, Szanowni Forumowicze, miało już okazję degustować owego "Monsiniora"? Bo zastanawiam się, czy warto zainwestować w ów produkt z fotką znanego Gdańszczanina na etykietce i czy aby po jego spożyciu nie czeka mnie jakowaś niestrawność... Zdaje się na Wasz wyszukany gust, Panie i Panowie
Abp Gocłowski: Mam nadzieję, że ks. Jankowski nie handluje winem
Metropolita gdański abp Tadeusz Gocłowski ma nadzieję, że ks. prałat Henryk Jankowski nie handluje winem, aby dokończyć bursztynowy ołtarz w bazylice św. Brygidy.
Wino "Monsignore" opatrzone etykietą m.in. ze zdjęciem prałata można kupić w sklepach w Gdańsku. Ks. Jankowski utrzymuje, że trunku nie sprzedaje.
Na etykiecie australijskiego wina "Monsignore" (prałat - w jęz. włoskim - PAP) dostępnego już w sklepach za ponad 22 zł oprócz wizerunku księdza widnieje napis: "Cegiełka na budowę ołtarza bursztynowego w bazylice św. Brygidy w Gdańsku".
"Biskup wydał dokument, w którym mówi, że nie będziemy budować ołtarza za wino i ks. Jankowski o tym doskonale wie (...) Prawo kanoniczne mówi, że nie można handlować i o tym ksiądz wie. Dostał dokument i mam nadzieję, że ksiądz tym nie handluje (...) Ksiądz Jankowski nie jest proboszczem i nie decyduje o budowie ołtarza" - powiedział w środę PAP w związku ze sprawą abp Tadeusz Gocłowski.
Pytany o ewentualne sankcje wobec ks. Jankowskiego, odparł:" Pan chciałby strzelać ?(...), czy do więzienia, czy co?". Powtórzył, że prałat nie decyduje o budowie ołtarza, bo nie jest proboszczem.
Tymczasem były proboszcz bazyliki św. Brygidy ks. Henryk Jankowski powiedział w środę PAP, że wino rozprowadzane jest już od soboty - wg informacji, które posiada - w całej Polsce.
Pytany, czy nie jest to sprzeczne z stanowiskiem arcybiskupa, który jest przeciwny finansowaniu budowy ołtarza ze sprzedaży wina, powiedział, że on "tym handlem" nie zajmuje się.
"To robi dystrybutor. Ja nie sprzedaję, to nie moja rzecz, ja się podporządkowałem biskupowi" - podkreślił. Dodał, że zgodził się na wykorzystanie swojego wizerunku na etykiecie wina.
Z szefostwem firmy z okolic Gdańska zajmującej się dystrybucją trunku PAP nie udało się w środę skontaktować.
Pomysł, jak dokończyć budowę ołtarza bursztynowego, ks. Jankowski ujawnił w grudniu 2004 r. Przeciwny był temu metropolita gdański, który uznał, że ze sprzedaży alkoholu nie należy finansować przedsięwzięcia. Opinię biskupa podzielili bursztynnicy.
Ołtarz bursztynowy zaprojektowany przez gdańskiego artystę Mariusza Drapikowskiego ma mieć 11 metrów wysokości i 7 m szerokości. Konstrukcja ze srebra i stali ma być pokryta 2,5 tonami bursztynowych płytek. Trzeba będzie na to zużyć ok. 8 ton surowego jantaru. Do tej pory wykonano z bursztynu szatę Matki Boskiej Świata Pracy, która znajdzie się w centrum ołtarza.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
Właśnie w Trujce (dawniej Trójce) usłyszawszy, iż wino marki "Prałat" primo: sprzedaje się świetnie, secundo: umieszczone zostało w kategorii win średnio drogich, terzio: według reportera "faktu" smakuje takoż samo czyli średnio.
Ja sama nie piwszy, preferując trunki nieco bardziej krzepkie. Musi signor Lusinek własnoręcznie posmakowawszy...
Dodawszy jeszcze, iż wielebny Arcybiskup, pasterz nasz najmilejszy, pociągnie jeszcze wielebniejszego Emeryta za sankcyje
Zobaczyłem (na wystawie) - zakupiłem (w sklepie) - i zdegustowałem (nie, wcale nie w bramie , tylko kulturalnie, w domowych pieleszach...). Powiem tak: winko jest - moim skromnym zdaniem - takie sobie... Cierpkie za bardzo, przynajmniej jak na mój plebejski gust Wolę już "Sophię". Chociaż... moja kotka zdaje się mieć na ten temat inne zdanie... (ale o tym w innym wątku )
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum