A co tam jest napisane? Nie mozna tego z lewej odczytać?
Tak po zdjęciach Mikołaja sądząc, co nieco da się z kamienia odczytać, ale na moim monitorze nie dam rady. Na tym starym zdjęciu widzę w ostatniej linijce: Zoppot 1932 (a może 1938?), w przedostatniej ....... Arbeiter geweiht, w trzeciej od dołu jakiś wyraz zaczynający się na Ausb.... (Ausbauamt?). Niestety nie ma o tym kamieniu informacji w artykule Sperskiego z "Jantarowych Szlaków", który cytowałem w wątku o kamieniu z ulicy Żeromskiego.
Oczywiście
Tym bardziej, że ta tajemnica już tak długo jest nierozwikłana.
Otóż kamień ten ustawiony obok ówczesnego Domu Młodzieży upamiętniał wybudowane w latach 1938-1939 przez Narodowosocjalistyczne Towarzystwo Opiekuńcze (NS-Siedlugsverein Zoppot) osiedle w Kamiennym Potoku.
Na głazie widniał napis:
"To osiedle zostało poświęcone niemieckim robotnikom w pięciolecie pracy narodowosocjalistycznej. Sopot 1938"
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Napis z kamienia oraz fantastyczne zdjęcia można zobaczyć na str. 26 pięknego albumu
Sopot w latach wojny 1939-1945 wydanego przez Muzeum Sopotu z okazji wystawy o takim temacie.
Byłem w szoku jak zobaczyłem to tłumaczenie bo to też mnie nurtowało
To chyba uproszczenie. O ile wiem, był to "dom przyjażni", oczywiście indoktrynowano tam młodzież w wiadomym kierunku, ale to nie była "siedziba Hitler Jugend". Ja bym to raczej kojarzył z czymś co w PRL nazywało się WDK - Młodzieżowymi Domami Kultury. W MDK harcerze z ZHP tez nie byli gospodarzami, choć podobieństwa w działalności były oczywiste.
Widzę ze mieli Państwo już odczynienia z „Owym Kamieniem” i to od dłuższego już czasu…
Tak, źródło też bardzo ciekawe, to Piękna Książka, w dobrej cenie jak na Album i do dostania w muzeum na miejscu gorąco polecam...
Pozdrawiam
Eeeeee, za tę jakość i ilość zdjęć
Bardzo ciężko dostać coś podobnie treściwego i porządnie wydanego w tej cenie. Albumy BSG ostatniej serii są sporo droższe.
A wyjatkowość tego albumy wynika też z tego, że jest wydany okazyjnie, a w związku z tym chyba tylko jednokrotnie bez szans na wznowienie. "Biały Kruk"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum