a taką odpowiedź otrzymałem z muzeum miasta Wismar :
"
Sehr geehrter Herr Slawomir,
bei der von Ihnen in Danzig gefundenen Flasche handelt es sich
vermutlich um eine Mineralwasserflasche der Wismarer Firma Magerfleisch.
Dieser Betrieb wurde 1734 als Destillation in Wismar gegründet und seit
1852 von der Familie Magerfleisch geführt worden. Der Stempel "H.
MAGERFLEISCH..." steht für Ernst Heinrich Magerfleisch (1829-1916), der
1852 die Destillation übernahm und in der Wismarer Altwismarstraße 2 als
Branntweinbrennerei weiterführte. Neben verschiedenen Spirituosen wurde
hier auch Mineralwasser abgefüllt und verkauft. Die Familie führte bis
in die 1950er Jahre des Geschäft, wurde enteignet und wanderte in die
BRD aus. Die Fabrikanlagen wurden Ende der 1980er Jahre abgerissen und
neu bebaut.
Mit freundlichen Grüßen
Corinna Schubert
Abt. Sammlung
--
Stadtgeschichtliches Museum Wismar
Schabbellhaus
Schweinsbrücke 8
23966 Wismar
najprawdopodobniej chodzi tu o butelkę do wody mineralnej wismarskiej firmy Magerfleisch . zakład ten został założony w roku 1734 jako gorzelnia i od roku 1852 prowadzony przez rodzinę Magerfleisch . stempel " H. MAGERFLEISCH... " znaczy Ernst Heinrich Magerfleisch (1829-1916), ktory w 1852 roku przejął ten zakład gorzelniany na ul. Altwiesmar 2 .
oprocz rożnych wyrobow spirytusowych produkowano tam także i rozlewano wodę mineralną . rodzina ta prowadziła produkcję do roku 1950 kiedy to została wydziedziczona i wywędrowała do BRD . budynki tej fabryki zostały pod koniec lat 80 - tych rozebrane aby uzyskać teren pod nową zabudowę .
myślę , że odpowiedź na twoje pytanie jest zadowalająca .
Sławek .
Ja tej pani nie wierze. W takiej butelce na pewno nie sprzedawano mineralna wode, tylko CZYSTA WODKE!!! Do dzisiaj mozesz w takiej butelce kupic "STEINHAGER". No to ZUM WOHLE!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum