Wysłany: Pią Lis 28, 2008 6:23 pm Pomoc! Tramwaj, autobus, kolej, port w Gdańsku 1945-1950
Witam wszystkich serdecznie,
pierwszy post na forum (choć nie pierwsza wizyta). Piszę pracę dyplomową z odbudowy infrastruktury miejskiej w Gdańsku w latach 1945-1950 po zniszczeniach wojennych i szukam materiałów z gazet i czasopism na wyżej wymieniony temat z naciskiem na tramwaj i autobus choć również na temat kolei, portu oraz zakładów stoczniowych i zntk, które zaraz po wojnie zajmowały się remontem taboru.
Pytanie do forumowiczów - czy może ktoś z was natknął się kiedyś na jakieś artykuły w czasopismach szczególnie "30 dni", "Dziennik Bałtycki" i inne opisujące infrastrukturę miejską w owym okresie i byłby w stanie podać numer i rocznik czasopisma ?
Z wszelką pomoc będę czuł się wdzięczny i zobowiązany.
P.S. Skany lub foto art. mile widziane choć wiem, że to za dużo.
Ma się rozumieć, że to była jedna z pierwszych rzeczy jakie zrobiłem ;). Szkoda, że człowiek niemieckiego nie zna bo jest jedna obszerna książka o tramwajach w Prusach, ehhh.
Cytat:
Stryczyńskiego pewnie znasz...tam jest, z tego co pamiętam, dość konkretnie o odbudowie infrastruktury komunalnej.
Jasne mam w bibliografi kilka jego prac, jeszcze nie zapoznałem się z nimi ale już czekają w kolejce.
Stryczyński Michał, Utworzenie i działalność Morskiej Milicji Obywatelskiej w Gdańsku w latach 1945-1946. Służba MO 1979 R. 23 nr 1 s.11-23
Stryczyński Michał, Gdańsk w latach 1945-48 ; odbudowa organizmu miejskiego. – Wrocław, Gdańsk, Zakł. Nar. Im. Ossolińskich, 1981, 231s.
Stryczyński Michał, Tworzenie się zrębów władzy w Gdańsku w 1945 roku,
Stryczyński Michał, Zniszczenia urządzeń portowych, przemysłu oraz infrastruktury komunalnej miasta, Gdańsk 1995
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum