Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Przejścia graniczne?
Autor Wiadomość
Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Pon Maj 24, 2004 9:09 pm   No~! To jest temacik.

1. Dobrym źródłem wiedzy jest książka, którą "podczytywałem" u Gdańskiego Bówki. Jej tytuł to "Gdańska dziura celna". W niej można znależć nawet ilość obsady poszczególnych posterunków celnych.
Książki nie kupiłem bo była okropnie droga.
2. Ja natknąłem się na przejście graniczne i polski budynek straży granicznej W Szumlesiu Królewskim niedaleko Przywidza. Mam nawt zdjęcie tego budynku ale czeka ono w długiej kolejce na dygitalizację. Żadnych śladów zabudowań granicznych po stronie gdańskiej już nie ma. Załączam fragmencik mapy.
3. Mam apel aby wszystkie informacje (w tym fotografie dawne i nowe wraz z mapkami orientacyjnymi) na temat pamiątek po granicy dołączać do naszego projektu dokumentującego pozostałóści dawnej granicy gdańskiej. W związku z tym mam prośbę abyśmy stwożyli kompletną listę przejść granicznych (choćby na podstawie "Gdańskiej Dziury celnej") by ją potem sukcesywnie uzupełniać o zdobyte informacje i fotografie.
Chyba będę musiał się poświęcić i przy najbliższym pobycie w Gdańsku kupię sobie tą książkę u Gdańskiego Bówki.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Maj 24, 2004 9:56 pm   

Obiecane obrazki - przejście na Brodwinie (Brombeertal) i w Wysokiej.
To drugie mieściło się przy dzisiejszej ul. Spacerowej, jadąc pod górę można jeszcze zobaczyć ślad po nim - niewielki placyk po prawej stronie drogi.
Są to fragmenty wigówki setki i mapy lasów z 1936 r.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Maj 24, 2004 10:03 pm   

Cytat:
projektu dokumentującego pozostałóści dawnej granicy gdańskiej.

Co masz na myśli? Chodzi Ci o to, by pisać o tym w temacie o kamieniach granicznych? mam połaczyć te tematy?

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pon Maj 24, 2004 10:16 pm   

Cytat:
Bodaj Oliwiak wspominał na Cafe Trójmiasto, że w jednym z budynków w miejscu zwanym dawniej Renneberg, a obecnie Renuszewo bądź Rynarzewo, znajdował się posterunek graniczny.

Z całym szacunkiem dla Oliwiaka, ale w tym wypadku pamięć go chyba zawodzi - budynki leśniczówki w Rynarzewie (Foersterei Renneberg) są położone jakieś 2 kilometry od granicy.

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 7:53 am   

Mikołaj napisał/a:
Obiecane obrazki - przejście na Brodwinie (Brombeertal) i w Wysokiej.
To drugie mieściło się przy dzisiejszej ul. Spacerowej, jadąc pod górę można jeszcze zobaczyć ślad po nim - niewielki placyk po prawej stronie drogi.
Są to fragmenty wigówki setki i mapy lasów z 1936 r.

Dzięki. Co do Spacerowej, to możecie mi pdoać jakąś dokładniejszą lokalizację? Taką według współczesnych punktów odniesienia? Szosa jest dość długa, placyków po prawej chyba też jest więcej niż jeden...

A Brombeertal to jest taka dolinka kilkaset metrów na wschód od Brodwina. Jest tam źródło Kamiennego Potoku (Steinfliess) i ujęcie wody. Poza tym jest niezabudowana, a służy od prawie trzydziestu lat do letniej rekreacji mieszkańcom Brodwina.

Brodwino jako takie nie było zamieszkane (poza bodaj jednym gospodarstwem ogrodniczym) i nie jestem pewien, czy w ogóle było jakos nazywane. Chociaż gdzieś (U Mamuszki?) spotkałem sie z nazwą Brodvin. Ponoć jeszcze dawniej miało to być Brutnino, co miało być słowianskim rozwinięciem słowa bród (to teren podmokły, nikomu przed Polakami za czasów Gierka nie przyszło do głowy, żeby tam coś budować...)
Ale może to tylko konfabulacja któregoś autora (Mamuszki?)...

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 9:42 am   

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
Bodaj Oliwiak wspominał na Cafe Trójmiasto, że w jednym z budynków w miejscu zwanym dawniej Renneberg, a obecnie Renuszewo bądź Rynarzewo, znajdował się posterunek graniczny.

Z całym szacunkiem dla Oliwiaka, ale w tym wypadku pamięć go chyba zawodzi - budynki leśniczówki w Rynarzewie (Foersterei Renneberg) są położone jakieś 2 kilometry od granicy.

Zdaje się że moja pamięć już nie teges :hmm: Oliwiak nie pisał o przejściu granicznym, tylko o urzędzie celnym, nie wiem czy to robi jakąś różnicę.

dago 

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 10:10 am   Przejścia i posterunki..może znacie..:-)

Taki link http://www.kukri.de/danzig.html
Pozdrawiam

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 10:10 am   

pumeks napisał/a:
Zdaje się że moja pamięć już nie teges :hmm: Oliwiak nie pisał o przejściu granicznym, tylko o urzędzie celnym, nie wiem czy to robi jakąś różnicę.

No w pewnym wieku z pamiecią jest różnie, hi hi hi.

Tak, urząd celny nie musi być na samej granicy, ale na przejściu granicznym powinien być jakiś posterunek, choćby jeden pokoik dla jednego celnika.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 12:35 pm   

Cytat:
http://www.kukri.de/danzig.html
8O
zdjęcie z tamtej strony przedstawiajace posterunek sopocki

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Wto Maj 25, 2004 12:52 pm   

Mikołaj napisał/a:
Cytat:
http://www.kukri.de/danzig.html
8O
zdjęcie z tamtej strony przedstawiajace posterunek sopocki
Obrazek

No własnie, nawet to sobie wydrukowałem. Niestety, to tylko drewniana buda, zapewne nie miała nawet podmurówki. Czyli nie ma szans na odnalezienie śladów po niej. Ale i tak se tam pójde i pooglądam. blisko mam.

seemann 
Broesener

Wysłany: Wto Cze 22, 2004 3:57 pm   

W nawiązaniu do przejścia w Golmkau / Gołębiewo: do dziś stoi posterunek celny po stronie gdańskiej, natomiast nie ma śladu po posterunku polskim, gdyż była to "drewniana byle jaka buda" jak to pięknie określił dziewięćdziesięcioparoletni pan Tyssler mieszkający zaraz obok, gość o kwiecistych opowieściach mówię szczerze. CO więcej, jeszcze ze dwa lata temu u niego na polu zaraz z tyłu za posterunkiem stał słupek graniczny typu B (vide topik o słupkach), ale przyjechali Niemcy i go wykopali (Tyssler podejrzewa, bo się tam kręcili a potem zniknął).

Pozdrawiam

Seemann

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Pon Cze 28, 2004 8:11 pm   

Cytat:
Cytat:
projektu dokumentującego pozostałóści dawnej granicy gdańskiej.

Co masz na myśli? Chodzi Ci o to, by pisać o tym w temacie o kamieniach granicznych? mam połaczyć te tematy?

Chyba lepiej pozostawić wątki osobno. Tak będzie przejrzyściej.

Czesiek 

Wysłany: Wto Cze 29, 2004 6:24 pm   

mogę dołączyć do dyskusji o przejściach granicznych, gdzieś mam zdjęcia i wspomnienia przejścia w miejscowości Postołowo ( Postelau ) obecna gmina Trąbki Wielkie - Gdańsk Wyzyny. urodził się i mieszkał tam mój teść, który opowiadał mi o tamtych czasach. Przejście było na drodze prowadzącej z Postołowa do Trzcianki. Chyba dom posterunku niemieckiego ocalał. Niedaleko granicy stał też dom w którym mieszkali celnicy , ale została po nim tylko trawa. przy drodze stał też kamień wskazujący środek granicy. I to by było na tyle

Czesiek 

Wysłany: Wto Cze 29, 2004 6:57 pm   

dołączę kawałek mapy Niemiec z 1938r ( po Austri a przed Czechosłowacją), z częścią WMG

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Sro Cze 30, 2004 10:48 am   

Cytat:
Przejście było na drodze prowadzącej z Postołowa do Trzcianki. Chyba dom

Bylem na tej drodze i faktycznie mała chałupka z czerwonej cegły stoi przy drodze w miejscu, które idealnie pasowałoby do Twojego opisu. Zaznaczona jest ona nawet na mapie. (patrz załącznik) Niestety na posiadanych przeze mnie mapach nie ma tam zaznaczonego posterunku celnego lub granicznego. Ważnym źródłem informacji o posterunkach granicznych byłaby książka "Gdańska dziura celna" dostębna u Gdańskiego Bówki. Przeglądałem ją kiedyś i były w niej podane nawet ilościowe obsady polskich posterunków celnych. Muszę chyba kupić ta książkę o ile jest jeżcze w sprzedaży.

Odpowiedz do tematu