Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 8:22 pm Zagadkowy kamień z datą w Sopocie
Spacerując ostatnio po Sopocie zauważyłem dziwny kamień wmurowany w murek biegnący wzdłóż niewielkiej skarpy, przy ulicy Chopina 8-10 (obecnie znajduje sie tam płatny parking oraz siedziba Kąpieliska Morsiego Sopot). Czy ktoś ma pojęcie jakie jest pochodzenie tego kamienia? Widnieje na nim data 1886 i nie wygląda on na słupek przedprożowy.
Jak pisze Franciszek Mamuszka, około 1880 roku przy posesji tej wzniesiono wielki hotel Viktoria. Po pożarze w 1921 roku budynek odbudowano w nieco zmnienionym stanie, a od 1928 roku stał się siedzibą Domu Polskiego Gminy Polskiej. Informuje o tym pomnik znajdujący się na skarpie, odsłonięty w 2001 roku. Ostatecznie budynek rozebrano w 1973 roku. Być może kamień ma jakiś związek z historią tego miejsca? A może jest to ślad pozostawiony przez robotników prowadzących jakies prace budowlane? Czekam na jakieś pomysły bo mi już ich zabrakło...
Zacznijmy od tego, czy to na pewno słupek przedprożowy..? Zakładajac, że tak, to takich słupków przedprożowych w Sopocie jest jeszcze kilka, o ile ktoś nie wyczyta jego historii w jakichś żródłach, to trudno będzie dojść skąd pochodzi.
A samo znalezisko ciekawe!
Wysłany: Wto Wrz 05, 2006 8:42 pm Re: Zagadkowy kamień z datą w Sopocie
pablo-pablo napisał/a:
Jak pisze Franciszek Mamuszka, około 1880 roku przy posesji tej wzniesiono wielki hotel Viktoria. Po pożarze w 1921 roku budynek odbudowano w nieco zmnienionym stanie,
Mhm. Na oko trzy razy mniejszy i inaczej ustawiony względem ulicy.
Mamuszka....
Mamuszka pisał: "W 1921 r. spalił się dach i pietro budynku hotelowego. Odbudowano budynek w znacznie skromniejszym zakresie". Co do ustytuowania budynku, zarówno pierwszego jak i drugiego, to i tak nie bardzo moge go zorientować względem Chopina. Nie wie skąd te fotografie zostały wykonane?
A co do słupków, to w Sopocie jest jeszzce kilka, ale widnieją na nich daty 17xx, nie wiem czy koniec XIX stulecia to nie za późno dla słupków przedprożowych? Muszę sie jeszzce przyjżeć z czego ten kamień jest wykonany, bo słupki przedprozowe wykonowano chyba zazwyczaj z granitu?
Mamuszka pisał: "W 1921 r. spalił się dach i pietro budynku hotelowego. Odbudowano budynek w znacznie skromniejszym zakresie". Co do ustytuowania budynku, zarówno pierwszego jak i drugiego, to i tak nie bardzo moge go zorientować względem Chopina. Nie wie skąd te fotografie zostały wykonane?
Tylko, że widać wyraźnie, że obydwa domy mają zupełnie inną powierzchnie poziomą, że tak powiem. A skoro spalila się tylko góra, to znaczy, że powierzchnia pozostała razem z parterem i pierwszym pietrem. Nie wierzę, żeby zlikwidowano (na oko) 2/3 tej poweirzchni. Zreszta widać wyraźnie, że to zupełnie inny dom, a nie przebudowany.
Na obydwu zdjęciach widać płot - przypuszczam, że odgradzał on budynki od ulic. Ale tylko ten drugi, mniejszy stał przy obecnej Chopina".
Nie jest to jedyny taki błąd w wykonaniu Mamuszki.
Nie wiem jak było, bo na własne oczy nie widziałem, ale i u Domańskiej historia hotelu Victoria opisywana jest podobnie:
"w kwietniu 1921 spłonął dach i pierwsze piętro hotelu, wskutek kłopotów finansowych budynek odbudowano w konstrukcji szkieletowej".
Przy okazji - inna rzecz mnie rozbawiła:
"Hotel Victoria postawiony został nieco dalej, przy ówczesnej Eisenhardstrasse (Chopina). Jego początki sięgają 1872 roku, kiedy gdański piwowar Philipp Franz Eisenhardt zwrócił się do sopockiego urzędu..."
Nie wiem jak było, bo na własne oczy nie widziałem, ale i u Domańskiej historia hotelu Victoria opisywana jest podobnie:
Ja też nie wiem, ale mam oczy i widzę obydwa budynki na zdjęciach...
Chyba, ze "odbudowa" polegała na wyburzeniu do zera spalonego hoetelu i pobudowaniu nowego duuuuzo mniejszego domu. Ale nie nazwałbym tego "odbudową"....
Jest jeszcze jeden wątek na obrone Mamuszki - pisze on, że: "Salę imprezową (...) rozebrano bezmyślnie w 1963 r., a główny budynek - mimo jego znakomitego stanu technicznego - w maju 1971 r. (...)" Jak więc widać, odbudowany w latach 20 budynek był znacznie większy. Myślę ze to powojenne zdjęcie zostało wykonane po 1963 roku, a przed 1971, czyli budynek już był mniejszy. Poza tym na moje oko to tą fotografię zrobiono chyba od zaplecza, tzn od kościoła NMP Gwiazdy Morza - tak mi się wydaje.
To prawda - Mamuszka popełnił kilka błędów, ale moim zdaniem nie należy zakładać z góry ze sie mylił, może akurat tutaj miał racje, trzeba znaleść dowody
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum