Wysłany: Pon Lis 01, 2004 1:24 am ranga partacz i inne rangi
Jeśli ktoś obok swojego nicka widzi słowo partacz i ma zamiar się obrazić, to niech przez chwilę się wstrzyma, bowiem partacz to nie tylko ktoś, kto żle, niedbale wykonuje swoją pracę, ale również w dawnych czasach rzemieślnik, który nie był członkiem cechu, pracujacy poza murami miasta.
Więcej można przeczytać choćby tutaj:
http://czytanki.and.pl/partacz.html
"Słownik języka polskiego" objaśnia, że 'partacz' to także "rzemieślnik nie wyzwolony, zajmujący się rzemiosłem bez zezwolenia cechu". Pochodzić by to miało od francuskiego a part albo raczej łacińskiego a parte, co znaczy 'osobno, na boku'. Partaczem zwano więc zrazu tego, kto pracował na własną rękę, poza cechem. Ta definicja nie zawiera już żadnych określeń wartościujących.
no dobrze, Ciemna Gwiazda nie wyszla jak planowalem...ale żeby od razu dopisywać mi "partacz" ... chyba że to jakiś stopień w hierarchii forum, o czym nie wiem
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum