_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Kolji chodzi chyba o pomnik poległych żołnierzy niemieckich z I w.ś, po wojnie przejęło go ZHP
(i umieścili na szczycie orzełka zamiast krzyża), a potem go zburzono (chyba jest jeszcze jakiś fundament)
A czyj pomnik ? (obelisk) stał na Dominikswall naprzeciw pomnika Cesarza Wilhelma I ?
Hanemann napisał/a:
Kolji chodzi chyba o pomnik poległych żołnierzy niemieckich z I w.ś, po wojnie przejęło go ZHP
(i umieścili na szczycie orzełka zamiast krzyża), a potem go zburzono (chyba jest jeszcze jakiś fundament)
Hanemann, z Twojego opisu wynika, że masz na myśli pomnik niemieckich ofiar wojny (poświęcony VI 1933). Ale ten pomnik był zlokalizowany przy Elisabethwall, a nie przy Dominikswall.
Staram się uważać na lekcjach, więc wiem, że fontannę na FDG przerabialiśmy.
A pytałem się o obiekt usytuowany przed pomnikiem Cesarza Wilhelma I widoczny na tej pocztówce:
Na kilku pocztówkach znalazłem ten "obiekt" - a powiększenia niestety niczego nie wyjaśniają.
ts01.jpg
Plik ściągnięto 17241 raz(y) 33,63 KB
ts02.jpg
Plik ściągnięto 17241 raz(y) 24,64 KB
ts03.JPG
Plik ściągnięto 17241 raz(y) 14,33 KB
Mikołaju, nie masz racji. Na tym zdjęciu w przyzwoitej rozdzielczości jest pomnik! Widać go też na innym ujęciu, od strony Krebsmarkt. Natomiast na późniejszym zdjęciu już go nie ma. Być może został usunięty żeby zrobić miejsce na dworzec autobusowy na Heumarkt.
Mam wrażenie, że "obiekt" zwieńczony jest latarnią.
Może to jakiś postój dorożek?
Trochę trwało przygotowanie zdjęć więc umkły mi powyższe dwa posty. Grüńciu, to nie jest pompa, wyraźnie widać to na zdjęciu denkmal2.jpg. To wygląda jak jakiś niewielki obelisk albo kamień milowy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum