Wysłany: Czw Sie 17, 2006 5:46 pm Cmentarz Krzyżowniki
Witam i proszę o konsultację w następującej kwestii.
Od mniej więcej 3 lat w moich podrózach slużbowych i prywatnych posługuję sie GPS-em. Od mniej więcej dwóch lat dostępne są tzw. routowalne mapy Polski wraz z naprawdę bardzo dokładnymi planami miast (Gdańsk jest opracowany doskonale)
Dzisiaj, zupełnie przypadkowo zauważyłęm na planie Gdańska przedstawianym przez mapę GPS-u dość zaskakującą informację, a mianowicie Cmentarz Łostowicki na tejże mapie oznaczony jest jako "Cmentarz-Krzyżowniki". Na wszelki wypadek przejechalem sie kilkakrotnie po Karuskiej, Łostowickiej i Armii Krajowej, myśląc, iż moze chodzi o jakiś inny cmentarz, ale nie...... Łostowicki jest "Krzyżownikami" jak byk.
Ponieważ pierwszy raz zetknąłem sie z tą nazwą uprzejmie "zapytowywuję" - czy ktokolwiek zetknąl sie z takim określeniem cmentarza lub tej okolicy?
Dla jasności podaję, iż nazwa owa jest zawarta w mapie samochodowej pod nazwą GPMapa v.4.0 produkcji Imagis Warszawa (stosowanej w urzadzeniach Garmin)
odnoisząc sie do postu villaoliva hmmm .......... faktycznie na stronach akademii wymienia sie Krzyżowniki, ale nie bardzo moge je zlokalizować. Ponieważ j. niemiecki u mnie to "nie ta bajka", zatem ..... jaka była nazwa "Krzyżowników: w tym języku.?
Dzieki Sabb za info.... Tę ostatnią mapkę mam(screena)
Wydaje sie zatem, że twórcy mapy cyfrowej "dali ciała". Musze "skrobnąć" do Imagisu i zwrócić uwagę na błąd toponomastyczny (cholera co to za slowo)....
Dla ciekawości podsylam screenshot dot, tego temat
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum