Z jakim niemieckim odpowiednikiem Przejazdowa się spotkaliście?
Ja znalazłem "Pasewark" i tak sie zasatanawiam, czy "Pasewalk", które często jest widoczne na starych studzienkach odnosi się właśnie do podgdańskiego Przejazdowa.
Potwierdzam - mam pod ręką dość porządną mapę Wolnego Miasta i jest tu Quadendorf.
Pasewark to wg moich materiałów (ta sama mapa i spisy miejscowości) powinien być Jantar koło Stegny.
A Pasewalk to jest miejscowość niedaleko Szczecina ale już po stronie niemieckiej. Może ten napis na studzienkach ma podobną genezę jak "Wiener Neustadt" na hydrantach?
Może i użyteczna, ale niezbyt łatwo się jej używa. Wpisywałem "Danzig" i "Gdańsk", i dostawałem w odpowiedzi: "Nie udało się nic znaleźć!. :o Dopiero kiedy napisałem "Gdansk" to wynik był pozytywny.
Ja znalazłem "Pasewark" i tak sie zasatanawiam, czy "Pasewalk", które często jest widoczne na starych studzienkach odnosi się właśnie do podgdańskiego Przejazdowa
Ja znalazłem "Pasewark" i tak sie zasatanawiam, czy "Pasewalk", które często jest widoczne na starych studzienkach odnosi się właśnie do podgdańskiego Przejazdowa
Pasewark to obecny Jantar
a gdzie wg. Ciebie w Przejazdowie znajdowała się odlewnia stali .
a w Pasewalk koło Szczecina przez kilkaset lat głownym przemysłem regionu były cegielnie i właśnie odlewnie stali .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum