Kilka lat temu na ulicy Sierocej rozebrano część autentycznych kamieniczek, bo uznano, że ich remont się nie opłaci, i zamiast tego wstawiono w to miejsce domki zaprojektowane przez znanego gdańskiego architekta specjalizującego się w projektowaniu takich kamieniczek. Kolejna kamieniczka, sąsiadująca z tą inwestycją, była przewidziana do zachowania i rewaloryzacji.
Wkrótce okazało się, że podczas prac budowlanych doszło do uszkodzeń budynku przewidzianego do rewaloryzacji, i to w takim stopniu, że groził on zawaleniem. W związku z tym wydano pozwolenie na rozbiórkę... kolejny fragment autentycznej substancji Gdańska znika na naszych oczach, by zostać zastąpionym przez dwudziestopierwszowieczny ordynarny falsyfikat
... jak znajdę chwilę to obejrzę sobie znowu "Wolne Miasto", zobaczę jak wyglądała gdy była jeszcze zamieszkiwana.... a tak a'propos - macie jakieś zdjęcia bezpośrednich okolic Poczty, tam gdzie stoi blok za pomnikiem? Zastanawiam sie, czy w filmie grała oryginalna zabudowa, czy użyto dekoracji udających przedwojenne budynki...
_________________ als laeg' zauberhaft versteint drunten eine Maerchenwelt...
Są puste bo z powodu groźby zawalenia kamieniczki sąsiedniej nie można było ich oddać do użytku.
Jedyne zdjęcia tych okolic jakie znam są wykonane 1 września 1939 i pokazują atak na gmach Poczty. To są raptem 2-3 ujęcia, reprodukowane w większości książek na ten temat. Na przykład to które załączam - ale nie mam pojęcia, co to za ulica.
Są puste bo z powodu groźby zawalenia kamieniczki sąsiedniej nie można było ich oddać do użytku.
Jedyne zdjęcia tych okolic jakie znam są wykonane 1 września 1939 i pokazują atak na gmach Poczty. To są raptem 2-3 ujęcia, reprodukowane w większości książek na ten temat. Na przykład to które załączam - ale nie mam pojęcia, co to za ulica.
A tam w tle to przypadkiem nie są słupy płotu przed budynkiem Poczty? Wtedy byłaby to Heveliusstrasse sfotografowana od strony Kanału Raduni. I domy w miejscu obecnych bloków...
To znaczy, ja niejestem pewien, czy ta ulica tak sie nazywała, w każdym razie chodzi o ulicę w miejscu gdzie dzisiaj nie ma ulicy tylko cos w rodzaju deptaka za plecami pomnika pocztowców. Dzisiaj na tym ujeciu byłoby widac te pomnikowe plecy.
Heveliusstrasse? chodzi ci chyba o Heveliusplatz? Może... chociaż trochę mi nie pasuje ten zakręt jezdni na pierwszym planie.
A jak ta ulica przebiegała na tym odcinku? Czy sam plac przed pocztą mógł wygladać tak, że były dwie jezdnie rozdzielone skwerkiem, a dalej - w stronę Kanału Raduni - one by sie schodziły w jedną jezdnię? to by tłumaczyło łukowaty przebieg jednej z tych jezdni.
Joo, Heveliusplatz, a nie Strasse, sorry, ja to z pamięci nadaję. A w moim wieku z pamięcią bywa różnie. Z tym, że ta ulica to juz nazywałaby się inaczej zapewne.
A jak ta ulica przebiegała na tym odcinku? Czy sam plac przed pocztą mógł wygladać tak, że były dwie jezdnie rozdzielone skwerkiem, a dalej - w stronę Kanału Raduni - one by sie schodziły w jedną jezdnię? to by tłumaczyło łukowaty przebieg jednej z tych jezdni.
Hmmm....jak mowiłem, zajrzałem sobie do Wolnego Miasta.. i tam widać tylko jedną jezdnię od strony Poczty. Za nią tylko skwer, aż do sierocińca...także chyba skwer nie rozdzielał dwóch jezdni...
Co do Domów...wydaje się, ze na potrzeby filmu zbudowano jakieś makietki, bo te filmowe domki, małe, dwupiętrowe, z typowymi dla XVIIIw. attykami za nic mają się do tych z załączonego zdjęcia z samochodem pancernym...
platz-2.jpg
Plik ściągnięto 15279 raz(y) 59,28 KB
platz-1.jpg
Plik ściągnięto 15279 raz(y) 78,41 KB
pancerka-2.jpg
Plik ściągnięto 15279 raz(y) 66,56 KB
szczyty za czapką SS-manna.jpg
Plik ściągnięto 15279 raz(y) 71,3 KB
od poczty na lewo.jpg
Plik ściągnięto 15279 raz(y) 65,93 KB
Hmmm....jak mowiłem, zajrzałem sobie do Wolnego Miasta.. i tam widać tylko jedną jezdnię od strony Poczty. Za nią tylko skwer, aż do sierocińca...także chyba skwer nie rozdzielał dwóch jezdni...
Nie upieram się, bo nie wiem. Zważ tylko, że film kręcono bodaj 20 lat po tych wydarzeniach, mogło cos się pozmieniać. Albo i nie.
jahrek napisał/a:
Co do Domów...wydaje się, ze na potrzeby filmu zbudowano jakieś makietki, bo te filmowe domki, małe, dwupiętrowe, z typowymi dla XVIIIw. attykami za nic mają się do tych z załączonego zdjęcia z samochodem pancernym...
Przy optymistycznym załozeniu, ze zdjęcie przedstawia to miejsce, o którym mówię...
Zważ tylko, że film kręcono bodaj 20 lat po tych wydarzeniach, mogło cos się pozmieniać. Albo i nie.
Wziąłem to pod uwagę. I jeżeli do domów mam pewne objekcje, to myślę, że w momencie krecenia filmu skwer miał jeszcze swój oryginalny charakter. Te same barierki naokoło trawników, stare latarnie... Przebudowa skweru nastąpiła dopiero w latach 60'tych, gdy postawiono tam nowe bloki.. Wtedy też zniknęło widoczne na zdjęciach ogrodzenie poczty, zastąpione niskim bielonym murkiem. Zdjęcie [niewyraźne ale chyba czytelne] poniżej:
poczta 60's.jpg
Plik ściągnięto 15260 raz(y) 51,42 KB
Wziąłem to pod uwagę. I jeżeli do domów mam pewne objekcje, to myślę, że w momencie krecenia filmu skwer miał jeszcze swój oryginalny charakter. Te same barierki naokoło trawników, stare latarnie... Przebudowa skweru nastąpiła dopiero w latach 60'tych, gdy postawiono tam nowe bloki.. Wtedy też zniknęło widoczne na zdjęciach ogrodzenie poczty, zastąpione niskim bielonym murkiem. Zdjęcie [niewyraźne ale chyba czytelne] poniżej:
Gdybyż tak jeszcze można było sprawdzić, czy jezdnia skręcała tym łukiem, czy nie...
Oto przykład, do jakiego stopnia można zadbać o ochronę wyglądu budynku zabytkowego i o jednoczesne przystosowanie do współczesnych norm budowlano-użytkowych.
Film Aż się komentować tego nie chce.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum