Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Betonowa konstrukcja - Oliwa, ul. Kościerska
Autor Wiadomość
kazik 

Wysłany: Czw Cze 22, 2006 9:57 pm   Betonowa konstrukcja - Oliwa, ul. Kościerska

Czy ktoś wie jakie było przeznaczenie benotowego obiektu znajdującego się w Gdańsku Oliwie przy ul. Kościerskiej, nieopodal ZOO?

Obiekt z pewnością nie jest powojenną konstrukcją.

[fot. "gladar"]
Zastanawiające jest potężne obwałowanie biegnące do tego obiektu oraz staw na zapleczu. Początkowo myślałem, że to niedokończony obiekt hydrotechniczny. Ale ostatnio doszła nowa opcja drugowojennej bazy (samochodowej?) "Kraftfahrpark Danzig".

Dokładniejszy opis tematu na forum PFE.

Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat tego obiektu.

Makabunda 
po prostu ziom

Wysłany: Pią Cze 23, 2006 8:08 am   

Przeczytałem uważnie wątek na PFE i w oparciu o wnioski tam zamieszczone oraz moje doświadczenia mam na ten temat następującą opinię: obiekt jest elementem sortowni i załadowni kruszywa ze zlokalizowanej tam żwirowni.
Eksploratorzy z forum PFE mieli wątpliwości czy dla tak małej żwirowni budowano tak duży obiekt. Ja uważam, że eksploatację żwirowni po prostu przerwano przedwcześnie i dlatego istniejące wyrobisko jest stosunkowo małe.
Mnie interesuje skrót Wbh na mapie. Może to pomogłoby rozszyfrować przeznaczenie tejbudowli.

kazik 

Wysłany: Pią Cze 23, 2006 10:34 am   

"Wbh" oznaczało na messtischblattach "Wasserbehälter" (chyba "zbiornik wodny"?). Choć widzę, że przy większych zbiornikach tego skrótu nie stosowano.

A czy wiadomo coś na temat funkcjonowania w okresie II Wojny "Heimat-Kraftfahrpark Danzig"? Z niemieckiej mapy wynika, że istniał jakiś związek pomiędzy zakładami chemicznymi w Schellmuhl a terenem żwirowni przy ul. Kościerskiej. Czy żwirownia mogłabyć własnością zakładów chemicznych?

w.jpg
Plik ściągnięto 6543 raz(y) 21 KB

Tequilla 
Jan Fedorowicz

Wysłany: Pią Cze 23, 2006 12:29 pm   

Kręciłem się po tym obiekcie w drugiej połowie lat sześćdziesiątych w tym okresie niczym sie nie różniły od czasów obecnych za wyjątkiem zamurowanych niektórych otworów.
Staw na zapleczu nie był żwirownią :hmmm: raczej zbiornikiem p-poż..

misza 

Wysłany: Pon Cze 26, 2006 12:38 am   

A tu fotka troche z innej strony. Ciekawe czemu tak długo to się uchowało, to jest dosyc atrakcyjny teren.

Obraz 018.jpg
Plik ściągnięto 6446 raz(y) 73,99 KB

misza 

Wysłany: Pon Cze 26, 2006 12:40 am   

I napis jest :) " HITLER JUGENT"

Odpowiedz do tematu