Wysłany: Wto Lis 28, 2006 2:14 am Wyprawa z Hewelianum do elektrowni wodnej
Przekazuję zaproszenie:
Cytat:
Wyprawa z Hewelianum do elektrowni wodnej
W sobotę 2 grudnia 2006 r. odbędzie się wyprawa do elektrowni wodnej w Straszynie.
Spotykamy się o 10.45 pod kościołem w Straszynie (w elektrowni jesteśmy umówieni na godz. 11.00).
Wstęp: 6 zł dorośli, 3 zł uczniowie
Zgłoszenia: hewelianum1@wp.pl http://www.hewelianum.pl/index.php
Elektrownia w Straszynie jest najstarszą na Raduni - została uruchomiona w 1910 r. Zbudowano ją, aby wykorzystać zbiornik retencyjny, który został utworzony dla ochrony Gdańska przed powodzią. Wkrótce na Raduni zaczęły powstawać kolejne elektrownie:
- 1910 - Rutki
- 1921 - Pruszcz
- 1925 - Bielkowo
- 1927 - Łapino
- 1934 - Juszkowo
- 1937 - Prędzieszyn
Elektrownie nie zostały zniszczone w czasie II wojny światowej. Pracują do dziś. Przedwojenne urządzenia nadal są sprawne.
niestety pracuję w sobotę i nie dam rady... ale gdyby ktoś z Was się wybrał, to proszę o obszerną fotorelację
W tej sytuacji moja fotorelacja wydaje się zbędne bo pewnie znowu zrobisz 3 x więcej zdjęć A co do transportu to jeśli byłaby taka możliwość to byłbym bardzo wdzięczny za udzielenie mi miejsca bo sam jeszcze nie wiem jak tam się dostanę.
Jak zwykle też się wybieram oczywiście z aparatem...
I po częściowo nieprzespanej nocy jeśli zaliczę imprezę tramwajarską...
Dla niezmotoryzowanych: Dojechać można autobusem prywatnej linii nr. 176 (Dw. PKS), lub busikami prywaciarzy...
I zgadza się... Dario nie jest do pobicia w robieniu zdjęć... Ale to bardzo dobrze...
W końcu zawsze na jakimś jestem...
Pozdrawiam...
_________________ EKIP WYJAZDOWYCH PRAWO DYSTANSU I CZASU: Miejsce, z którego wzywają karetkę, jest tym dalej od miejsca stacjonowania im bliżej jest końca dyżuru.
UZUPEŁNIENIE: Najkrótsza droga jest zakorkowana lub jest w remoncie...
Jak zwykle też się wybieram oczywiście z aparatem...
I po częściowo nieprzespanej nocy jeśli zaliczę imprezę tramwajarską...
Dla niezmotoryzowanych: Dojechać można autobusem prywatnej linii nr. 176 (Dw. PKS), lub busikami prywaciarzy...
I zgadza się... Dario nie jest do pobicia w robieniu zdjęć... Ale to bardzo dobrze...
W końcu zawsze na jakimś jestem...
Pozdrawiam...
No bez przesady Paramedic ty masz teraz sprzęta 3x leszpego niż ja. Zatem nie obijać się tylko focić, focić, focić. Wszystko dookoła.
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Żałuje, że nie miałem czasu, żeby się wybrać na zwiedzanie tej elektrowni. Zdjęcia bardzo fajne. W wakacje odbyłem wycieczkę rowerową szalkiem elektrowni wodnych od Niestępowa do Straszyna. Zdjęcia z Łapina, Kolbud, Bielkowa i Straszyna ( w tym 3 panoramy ) zdjęcia.
Fotorelacja Daria jest cool... Jeszcze raz wielkie Tobie (i Twojej 2 połowie) dzięki za dowiezienie mnie do Straszyna, a Mikołajowi serdecznie dziękuję za dostarczenie mnie do Gdyni... Zdążyłem dzięki Tobie na kurs...
Niżej można zobaczyć kilka moich zdjęć z wyprawy do Straszyna...
Pozdrawiam...
Wyprawa z Hewelianum - Straszyn 2.12.2006 (7a).jpg
Plik ściągnięto 8540 raz(y) 74,43 KB
Wyprawa z Hewelianum - Straszyn 2.12.2006 (6a).jpg
Plik ściągnięto 8540 raz(y) 64,72 KB
Wyprawa z Hewelianum - Straszyn 2.12.2006 (5a).jpg
Plik ściągnięto 8540 raz(y) 77,4 KB
Wyprawa z Hewelianum - Straszyn 2.12.2006 (3a).jpg
Plik ściągnięto 8540 raz(y) 64,24 KB
Wyprawa z Hewelianum - Straszyn 2.12.2006 (4a).jpg
Plik ściągnięto 8540 raz(y) 62,17 KB
Wyprawa z Hewelianum - Straszyn 2.12.2006 (2a).jpg
Plik ściągnięto 8540 raz(y) 64,54 KB
Wyprawa z Hewelianum - Straszyn 2.12.2006 (1a).jpg
Plik ściągnięto 8540 raz(y) 65,57 KB
_________________ EKIP WYJAZDOWYCH PRAWO DYSTANSU I CZASU: Miejsce, z którego wzywają karetkę, jest tym dalej od miejsca stacjonowania im bliżej jest końca dyżuru.
UZUPEŁNIENIE: Najkrótsza droga jest zakorkowana lub jest w remoncie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum