może na akcesoria modlitewne? ten uchwyt na dole na tałes czyli szal, a to u góry i po boku na takie pudełko mocowane na czole i rzemienie owijane dookoła rąk (przepraszam z góry za nazewnictwo, ale jestem laikiem w tych sprawach )
lusterko mogło służyć np. do sprawdzenia, czy "pudełko" na czole się prosto trzyma...
ale to tylko taka moja luźna koncepcja...
może na akcesoria modlitewne? ten uchwyt na dole na tałes czyli szal, a to u góry i po boku na takie pudełko mocowane na czole i rzemienie owijane dookoła rąk (przepraszam z góry za nazewnictwo, ale jestem laikiem w tych sprawach )
lusterko mogło służyć np. do sprawdzenia, czy "pudełko" na czole się prosto trzyma...
ale to tylko taka moja luźna koncepcja...
a może jednak to zwykły przyrząd do golenia i porannej toalety? gdyby to było coś do modlitwy to pewnie miałoby jakieś zdobienia, motywy religijne, gwiazdy Dawida etc.?
To coś o czym mówicie to tefilin(filakterje) i cisis(pętlice).
Przedmiot wg mnie nie jest specjalnie stary, jakieś lata '20. Poproszę rabina o obejrzenie fot. Nie obiecuję rozwiązania zagadki, ale języka zasięgnę.
A czy ja powiedziałam, że w Gdańsku? Jeżeli otrzymam odpowiedź z jakąś wnoszącą coś do tematu informacją, to napiszę. Jeśli jest to jakiś przedmiot związany z obrzędowością, to fakt, że został znaleziony w Gdańsku nie ma wielkiego znaczenia.
Oj wiem, wiem. Ja nie cierpię stolików robionych z żeliwnych podstaw od maszyn, ale...mam takowy, bo jest gdański. Zdjęcia wysłałam gdzie trza i z uprzejmym zapytaniem. Na odpowiedź pewnie trochę poczekam.
A ja nie zmartwychwstałam. Tak wyszło, że zrobiłam sobie przerwę. Zmartwychwstanie w moim przypadku jest wykluczone, bo jestem niewierząca Ale dzięki za pamięć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum