Wysłany: Sro Lip 27, 2005 11:20 pm Pomnik przy Pachołku w Oliwie...
Szukam informacji na temat tego monumentu. Obecnie jest w opłakanym stanie, z jednej strony brak tablicy. Wedle uzyskanych informacji miał upamiętniać Bitwę pod Oliwą, czy to prawda? Wie ktoś może coś więcej?
Zamieszczam aktualne zdjęcie.
W 1789 roku król pruski Fryderyk Wilhelm II razem z żoną Luizą wspiął się na Pachołka.
Nie wiedzieć dlaczego dopiero po 100 latach położone w pobliżu wzgórze zaczęto nazywać Luisenberg i postawiono tam pomnik jej poświęcony. Może najpierw postawiono pomnik i stąd wzięła się nazwa...
W 1975 r. pomnik przerobiono i od tej pory upamiętnia Bitwę Oliwską z 1627 r.
Nie wiedzieć dlaczego dopiero po 100 latach położone w pobliżu wzgórze zaczęto nazywać Luisenberg i postawiono tam pomnik jej poświęcony. Może najpierw postawiono pomnik i stąd wzięła się nazwa...
Wcześnie zmarła królowa Luiza (1776-1810) była otaczana w Prusach prawdziwym kultem. Z pewnością również dzięki temu, że aż do 1840 r. na tronie pruskim zasiadał jej mąż Fryderyk Wilhelm III, a następnie do 1888 panowali jej dwaj synowie: Fryderyk Wilhelm IV (1840-1861) I Wilhelm I (1861-1888, od 1871 cesarz Niemiec). Pomnik faktycznie ustawiono w 1889 r. - pretekstem była pewnie setna rocznica spaceru królowej. Podobno granitowy blok, z którego wykonany jest pomnik, sprowadzono aż z Meklemburgii - ojczyzny królowej Luizy (ona sama urodziła się co prawda w Hanowerze ale była córką księcia von Mecklenburg-Strelitz).
Ups ale ta Luiza o której ja napisałem w 1789 r. nie była jeszcze żoną żadnego Fryderyka Wilhelma A żoną Fryderyka Wilhelma II w tym czasie była Friederike Luise von Hessen-Darmstadt. To skąd ta Meklemburgia? ktoś tu coś pomieszał
A w przewodniku Ph. Rothsteina z 1894 r.: Przebywał tu król Fryderyk Wilhelm III ze swą ukochaną małżonką Luizą, o czym mówią tablice pamiątkowe.
Czyli,ze co,jak trzech po kolei Fryderykow Wilhelmow (I,II,III)mieli zony o tym samym imieniu?Co za zbieg okolicznosci
No właśnie nie. Dla Niemców "Królowa Luise" to zdecydowanie jest żona Fr.W. III, ta która uciekała przed Francuzami w latach 1806-7.
A skąd wziąłeś Fryderyka Wilhelma I? on był znacznie wcześniej (po nim był chyba przez 46 lat Fryderyk II zwany Wielkim) i nie wiem jak miała na imię jego żona.
A ja pozwolę sobie dodać w tym wątku zapytanie: czy na sąsiednim wzgórzu znajdował się też jakiś pomnik? Wg mnie trochę za dużo tu kamieni zebranych w jednym miejscu.
Tylko nie piszcie, że lodowiec je tu zostawił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum