To zdjęcie wprawdzie już zamieściłem w wątku grudziądzkim, ale wrzucę je też tutaj jako przykład bardzo dobrze zachowanego dekla HV (znajduje się on na terenie grudziądzkiej cytadeli):
Gdańska Aleja Włazów została oficjalnie otwarta 11 czerwca i już stała się celem wielu wędrówek po mieście. Z tego miejsca, znajdującego się na północnym cyplu Wyspy Ołowianka, rozciąga się też nieodkryta dotąd dla wielu panorama miasta. (...) Jednak to, co najciekawsze, to wkomponowane w alejki włazy kanalizacyjne. Są historyczne gdańskie włazy, będące z jednej strony zwykłą częścią infrastruktury, a z drugiej artefaktami, pamiątkami historii, znakami rozwoju miasta. Są one niczym pieczęcie z logo przybite na gdańskich ulicach. Oprócz gdańskich 22 włazów jest jeszcze dwadzieścia włazów z innych polskich i zagranicznych miast, z Torunia, Grudziądza, Warszawy, Charkowa czy Bremy.
Eeeee, ta "Aleja Włazów" to trochę żenuła( to tak z francuska). Dziś byłem, kilkadziesiąt klap, ale znakomita większość opisana - werft.kanalisation von Danzig danziger ,inne to kanalization von Danzig i ze dwie z Grudziądza. Słabiutko. Więcej rozmaitych klap pofotografowałem jeżdżąc rowerem w rejonie Kościuszki, Legionów, Chrobrego. Ale nie ma tego złego co by... za to trafiłem ładny napis. którego raczej na forum nie było. Ale to w odpowiednim dziale
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum