Wysłany: Pon Maj 10, 2004 1:08 pm Studzienki kanalizacyjne
... a właściwie powinno być "klapy od włazów do kanałów", czyż nie? Podczas spaceru 18 kwietnia, widzieliśmy na Mickiewicza całą serię takich klap z czasów gdy nazwę Miasta pisano "Danzig". Od tego czasu przyglądam się uważnie różnym napotkanym klapom. Dopiero w ten weekend :!: zauważyłem, że koło domu w którym obecnie mieszkam jest klapa podobnego typu, jak te zamieszczone na stronie Mikołaja . Na "mojej" klapie znajduje się napis FRIBI-WERK oraz oznaczenie DIN - 1218 (o ile dobrze zapamiętałem numer). Czy ktoś może mi skonsultować, czy ta klapa pochodzi z czasów budowy domu (początek lat 40. dwudziestego wieku), czy też jest późniejsza? słowo "Werk" brzmi z niemiecka, a DIN może być skrótem od "niemiecka norma przemysłowa", ale przecież niemieckie napisy trafiają się także na osprzęcie instalowanym przez Saur Neptun Gdańsk w ostatnich latach - choćby hydranty słupkowe z napisem "Wiener Neustadt". Czy zatem "moja" klapa jest zabytkiem z lat II wojny światowej?
Skoro mamy już "studzienkowy" temat, proponuję wrzucać tu co ciekawsze egzemplarze, mogą być dawne i nowe. A i może z czasem Pumeksowe wątpliwości uda się rozwiać.
A tą od Maćka znam. Znajduje się koło przystanku 139 i często wydobywają się z niej zapachy... ;)
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
A kto ma zdjęcia z naszej wycieczki 18 kwietnia, na Mickiewicza (między Hallera a Kochanowskiego) było chyba z kilkanaście studzienek z napisem "Kanalisation Danzig"? Jeszcze jedna taka sama jest na rogu Kochanowskiego i Klinicznej, a parę metrów dalej klapa innego typu - z nieco zatartym napisem, w którym jest chyba nazwisko Behrend.
Unikatowa współczesna studzienka jest przy wejściu do Kościoła Mariackiego - coś tam jest napisane, bodaj o jakiejś ogólnopolskiej pielgrzymce pracowników wodociągów i kanalizacji
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum