Wysłany: Sro Paź 18, 2006 7:27 pm polsko-holenderski projekt
Witam wszystkich!
Jestem nowa na forum. Mam na imie Beata i pisze z Holandii, z Enschede. Chcialabym sie zwrocic do Was z prosba. Otoz popmagam przy realizacji polsko-holenderskiego projektu zwiazanego z Gdanskiem. Uczestnicza w nim gminy z polnocy Holandii, woj. Pomorskie i Nadbaltycie Centrum Kultury Gdansk. Rola Holendrow jest opracowanie dobrego pomyslu na ozywienie kulturalne tej czesci Gdanska przy ul. Torunskiej, Chmielnej, terenow starej stacji kolejowej, ale takze fragmentow murow obronnych, wraz z zielencami (10 lat temu odrestaurowanych przez Holendrow). Pomysl jest taki, zeby w budynkach starej stacji kolejowej przy ul. Torunksiej powstalo np. muzeum pamieci. Tam podobno wysiadali przybysze z Wilna i Lwowa, ktorzy przyjechali po wojnie do Gdanska.
Wowczas ten teren bylby atrakcyjny turystycznie i powstaloby byc moze dzieki temu dobre, bezpieczne polaczenie komunikacyjne ze Starym Miastem. Teraz podobno strach spacerowac w okolicach ul. Torunskiej i po terenach starej stacji kolejowej.
Dlatego wlasnie chcialabym nawiazac kontakt ludzmi, ktorzy przyjechali ze Wschodu, wysiadali wlasnie na tej stacji przy u. Torunskiej w Gdansku i zechcieliby opowiedziec swoja historie. Moze maja stare zdjecia z tego okresu. Ich wspomnienia bylyby zaczatkiem przyszlego muzeum. Najpierw mialaby powstac strona internetowa oczywiscie.
Mam nadzieje, ze poprzez Wasze forum, uda mi sie dotrzec do tych ludzi.
Bede wdzieczna za wszelkie sugestie, kontakty i rady.
pozdrawiam serdecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum