Dajmy im gabinety, sekretarki i samochody a skurwią się tak samo jak my
Nic dodać, nic ująć. W życiu i działaniu społecznym trzeba mieć jasno określone priorytety i cele, a wichrzycieli upowszechniających nieprawdziwe informacje o rzekomym kryzysie, należy tępić wszelkimi możliwymi metodami. Wiadome siły gotowe są podważyć sens budowy nie tylko ECS ale nawet istnienia najważniejszego dla naszego miasta muzeum - Muzeum Drugiej Wojny Światowej. Te ponure indywidua za nic mają nakłady jakie poniosła do tej pory nasza ludowa ojczyzna ( zagalopowałem się chyba) na oba te szczytne cele, będące w istocie, najdonioślejszym z pomników jakie możemy wystawić naszym poprzednikom w walce o lepsze jutro naszych dzieci.
Colonel napisał/a:
Zburzycie ECS?
Rosja Radziecka była bardziej racjonalna - Muzea Rewolucji lokowała w kościołach i cerkwiach.
W życiu i działaniu społecznym trzeba mieć jasno określone priorytety i cele, a wichrzycieli upowszechniających nieprawdziwe informacje o rzekomym kryzysie, należy tępić wszelkimi możliwymi metodami. Wiadome siły gotowe są podważyć sens budowy nie tylko ECS ale nawet istnienia najważniejszego dla naszego miasta muzeum - Muzeum Drugiej Wojny Światowej. Te ponure indywidua za nic mają nakłady jakie poniosła do tej pory nasza ludowa ojczyzna
piękny sarkazm .
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
Jest kryzys wiec jakie centrum? I komu ono ma sluzyc? Mnie wkurza za to tupet Muzeum Drugiej Wojny jak rowniez Muzeum Emigracji w Gdyni. Nie majac budynkow, pojawiaja sie jakies akcje w gazetach z prosbami do mieszkancow aby odawali swoje pamiatki do tych muzeow? trzbea miec ku temu duzy tupet, kto bedie o nie dbac? Ma to byc wrzucone do jakiejs szufladki w pokoju ? No chyba ze ktos mzoe to sprzedac do muzuem wtedy to co innego ale czy nie warto rozruszac instutucje muzealne ktore tu sa i ktore niczgeo nie daja gdanszczanom w zamian. Absurd, hipokryzja, czy kryzys?
z prosbami do mieszkancow aby odawali swoje pamiatki do tych muzeow
Dla mnie to całkiem zrozumiałe, że muzeum chce zgromadzić pamiątki i inne eksponaty przed otwarciem stałej wystawy. Poza tym, jeśli ludzie chcą się dzielić swoimi pamiątkami, zdjęciami, opowieściami - co w tym niestosownego? Muzeum emigracji prowadzi swoje prace badawcze pełną parą, już organizuje wystawy mimo braku stałego miejsca ekspozycji. I na pewno kupuje też sporo eksponatów. Podejrzewam jednak, że te najciekawsze, najbardziej wartościowe w sensie niematerialnym są właśnie rozproszone u ludzi, gdzieś po szufladach, strychach itp. i nie można ich kupić na aukcji w Sotheby's.
Najlepiej sobie po prostu poczytaj czemu ludzie to robią: http://muzeumemigracji.pl/?p=2172
princessita napisał/a:
czy nie warto rozruszac instutucje muzealne ktore tu sa i ktore niczgeo nie daja gdanszczanom w zamian
Uwazam, że takie muzea jak DWŚ, czy Emigracji są niezwykle potrzebne. Budynki stworzyć jest łatwo, to tylko projekt, kasa, czas... np. dwa lata.
Ale jesli muzeum ma mieć sens, to musi miec POMYSŁ. Tak jak mówi się (bo sam jeszcze nei byłem), że dobry pomysł miano na Muzeum Powstania Warszawskiego.
MAm nadzieję, ze i w tych przypadkach taki dobry pomysl istnieje.
Ale żaden pomysł nie zostanie zrealizowany, jesli muzeum nie będzie miało CO pokazać. Zgromadzenie zbiorów to nie są te miesiące, czy nawet dwa lata, potrzebne na zbudowanie budynku. Dobrze więc, ze trwa gromadzenie. Dobrze, że obudzono akcję wyszukiwania eksponatów, które inaczej "za chwilę" mogłyby po prostu zniknąć.
_________________ Polemika z durniem albo chamem jest bezcelowa, najpierw ściągnie cię na swój poziom, a potem pokona doświadczeniem.
Colonel
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum