Wysłany: Wto Lut 21, 2006 3:35 am jak prezentować napisy?
Zabrałem się za przebudowywanie strony z napisami. Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, co powinienem zmienić, dodać, ulepszyć itp. Na początek schemat nowej karty obiektu na przykładzie pierwszego napisu z listy:
Dzielnica
Oliwa / Oliva
Adres
Ul. Obrońców Westerplatte 19 / Georgstrasse
Umiejscowienie
Front kamienicy, przestrzeń pomiędzy oknami i poniżej okien drugiej kondygnacji, poniżej okien pierwszej kondygnacji i pod oknem parteru
Język
niemiecki
Treść
- oryginalna:
Rau Klempnerei - II p
Willy Beck Klempermeister Kanalisations & wasserleitungs Anlagen - I p
...RAI - parter
- rekonstruowana:
- tłumaczenie:
Rau (?) hydraulika - IIp
Willy Beck hydraulik urządzenia kanalizacyjne - Ip
Uwagi
Dobry stan zachowania, widoczne ślady po zamalowywaniu
Inne informacje
(linki, krótka informacja o budynku itp. - zależnie od dostępności)
[ZDJĘCIA]
(+ dodatki: pocztówki, wskazanie na mapie etc. - to tak nieco na wyrost)
Dobry pomysł żeby podawać dawną nazwę ulicy, a właściwie cały dawny adres - w niektórych przypadkach to się będzie troszkę różniło.
No i w niektórych przypadkach da się może znaleźć adekwatny zapis w księgach adresowych - warto by to wykorzystać.
PS. Ideałem by była taka konstrukcja strony, żeby można ją było na bieżąco aktualizować - ale nie wiem czy nie za dużo wymagam
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Może warto też coś o datach dodać?? Np kiedy powstał dany napis (jeśli da radę to określić), kiedy były zdjęcia robione, by można było porównać jak zmienia się stan danego napisu na przestrzeni lat.
Części napisów niestety juz nie zobaczymy może też warto wstawić pozycję z datą ich "zgonu".
Może (choć nie wiem czy to ma jakiś sens) dopisać też odkrywców danych papisów.
A kolejna sprawa to może jakąś wirtualną mapkę zrobić. Uważam że to nie będzie trudna sprawa. Klikasz sobie na takiej mapce w dany obiekt i przerzuca cię do karty tego obiektu.
Taka mapka byłaby też przydatna do wizji jaką miałem, gdy wszedłem w ten temat. Można by stworzyć jakąś trasę turystyczą szlakiem dawnych napisów. I to lekko rozpropagoać. Nie wiem tylko czy w wyniku tego by nam przybyło zwolenników czy może właściciele domów by nagle zaczęli likwidować te napisy.
Jednakże jest to przecież chyba kawał naszej historii i można by to jakoś wykorzystać [nawet z zyskiem] Ale to już chyba temat na osobną dyskusję
_________________ www.DarioB.net - Kochasz Gdańsk? Zaglądaj na moją stronę
Może warto też coś o datach dodać?? Np kiedy powstał dany napis (jeśli da radę to określić), kiedy były zdjęcia robione, by można było porównać jak zmienia się stan danego napisu na przestrzeni lat.
Zebranie takich informacji graniczyłoby z cudem.
DarioB napisał/a:
Może (choć nie wiem czy to ma jakiś sens) dopisać też odkrywców danych papisów.
Ustalenie kto "odkrył" coś, co sobie wisiało na widoku przez tyle lat byłoby raczej dyskusyjne.
Umiejscowienie
Front kamienicy, przestrzeń pomiędzy oknami i poniżej okien drugiej kondygnacji, poniżej okien pierwszej kondygnacji i pod oknem parteru
Język
niemiecki
Treść
- oryginalna:
Rau Klempnerei - II p
Willy Beck Klempermeister Kanalisations & wasserleitungs Anlagen - I p
...RAI - parter
- rekonstruowana:
- tłumaczenie:
Rau (?) hydraulika - IIp
Willy Beck hydraulik urządzenia kanalizacyjne - Ip
Zobaczcie jak historia zatoczyła koło. Oto napis na tej samej kamienicy znajduje sie od niedawna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum