Jesli ten temat kogos interesuje moge zamiescic np. spisy statkow (tych malych) gdanskich
- same nazwy, ktory moglyby pomoc w identyfikacji zdjec i pocztowek.
Sam zaczalem od niedawna zajmowac sie tym problemem.
Na poczatek spis z 1900r (male parowce rzeczne i przybrzezne)
Johannes Ick:
ADELE
AUTOR
ANNA
BRAHE
DANZIG
EINIGKEIT
FRISCH
FRIEDE
GRAUDENZ I
GRAUDENZ II
JULIUS BORN
LINAU
MÜNDEN
RUSSLAND
TIEGENHOF
THORN
WEICHSEL
WARSCHAU
VEREIN
Weichsel AG (czesciowo od Braci Habermann)
ARION
ANNA
AMOR
BLITZ
BOHNSACK
DIANA
DRACHE
ELFE
ERNTE
FALKE
FINK
FÜRST BLÜCHER
FORELLE
GRILLE
GERMANIA
GREIF
HECHT
JUNO
KAISER
LACHS
LEGAN
MERCUR
MÖWE
NEUFÄHR
NIX
OBERON
PFEIL
PHÖNIX
RICHARD DAMME
ROSE
SIRENE
SCHWAN
TRUDE
TITANIA
VINETA
ZUFRIEDENHEIT
Klawitter
PUCK
SPROTT
Inni mali armatorzy
RÄTHE
FRAM
VENUS
FREYA
EMMA
GRETCHEN
PERLE
VERL.HOLZ-COMPTOR
Przy okazji bede wdzeczny kazdemu , kto moglby przeslac jakiekolwiek scan statkow gdanskich lub w Gdansku. Mam duzo materialow, ale po przerwie 20 lat , kiedy studiowalem budownictow okretowe w Gdansku chce ponownie wrocic do tematu. 20 lat temu byl to temat nie na czasie jak powiedzial owczesny vice-dyrektor CMM Litwin "to co chcialbym publikowac byloby gloryfikacja niemczyzny" . Mam inne zdanie na ten temat i uwazam ze Gdansk zasluguje na opracowania na temat historii zeglugi i budownictwa okretowego, itd.
Jak w ww liscie widac statkow i to czesciwo podobnych bylo duzo , ale problem jest rozwiazywalny.
Przy okazji kilka statkow ex Johannes ick na Labie (Elbie)
GRAUDENZ:
WLOCLAWEK jako THEODOR BASEDOW
WLOCLAWEK jako BINNENSCHIFF I
WEICHSEL
Jesli ktos ma zdjecia z takimi "dziwadlamii" nie ma co sie bac ani dziwic.
Ma je znajdziemy :-)
Powiem szczerze, statkami (poza okresem edukacji w Conradinum) się nie interesowałem i zbyt wiele o gdańskich statkach i okrętach nie wiem. A oto kilka zdjęć różnych statków, które "przez przypadek" weszły w kadr interesujących mnie zdjęć
315 ???
316 PAUL BENEKE
317 PAUL BENEKE
318 PAUL BENEKE
319 ???
320 NOGAT
321 NEUFÄHR
322 PFEIL
323 SIRENE
Czy moglbys przeslac mi na priv
scany te ze statkami w wiekszej rozdzielczosci.
SIRENE ubud 1884 J.W.Klawitter, Danzig
20NRT 22,80m 40KM
po wojnie Polski (wg Micinskiego)
MALBORK potem STEFAN OKRZEJA
1963 zlomowany.
Tu w innm miejscu:
A tu jako Polski (ten sam ?)
NOGAT -lodolamacz
zbud 1888 Danziger Schiffswerft und Kesselschmiede
(ex Felix Devrient potem Jokannson) 28.80m 300KM
w marcu 1945 uszkodzony w Zatoce Gdanskiej baba
lotniczal zatonal
Chcialbym serdecznie podziekowac Sabaoth za przeslane scany tutaj jak i na priv.
Np statek PHOENIX byl uzywany jako holownik i statek pasazerski:
zbud 1894 J.W.Klawitter , Danzig
Marzec 1945 ciezko uszkodzony w Gdansku ?????
(w lutym byl przejely przez saperow)
Żartowałem oczywiście. A proporcje faktycznie się nie zgadzają, wystarczy porównac wielkość okien w budynkach (które są dużo dalej) z oknami na Beneke. A to z tyłu wygląda mi na prom kursujący do Wisłoujścia
No i jeśli robiono fotomontaże z tramwajami to dlaczego nie mieliby zrobić ze statkiem
Stronka sympatyczna, ale na stronie o stoczni cesarskiej ktoЖ umieЖciГ Жliczne zdjъcie "Nowika" przy nabrzezu w stoczni Schichaua... i to tyle czepiania siъ...
, na które już nie mogłem odpowiedzieć, chciałem tylko zauważyć że tak podpisali to zdjęcie faceci z Bildarchiv Foto Marburg a ja im uwierzyłem. Jak tylko się zorientowałem, że na zdjęciu jest "Novik", ta fotka zniknęła z artykułu o Stoczni Cesarskiej i trafiła tam, gdzie powinna być.
NIestety, na Bildindexie za bardzo polegać nie można. Błędów tam trochę mają w opisach i datowaniu, a wydawać by sie mogło, że to takie poważne archiwum
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum