To proste, w zalaczniku jest plik zip, Ty masz go kliknac, otworzyc i zainstalowac wirusa lub program szpiegowski. Ja nie otwieram zadnych zalacznikow w formacie zip (chyba, ze od wczesniej zapowiedzianych osob). Zip ma to do siebie, ze po kliknieciu moze on zainstalowac dowolny plik (nawet wykonywalny exe) praktycznie bez zadnej kontroli uzytkownika.
myślałem, ze takie niszowe serwery pozostają poza zasięgiem spamerów i hakerów...
Indyk myślał o niedzieli... Wystarczy, że ktoś ma zapisany Twój adres mailowy w swojej książce adresowej i ma u siebie program szpiegowski albo wirusa i już spamerzy mają Twoją domenę, a nazwy użytkowników sobie albo ściągną albo wyślą do wszystkich. A żeby było śmieszniej, to adres nadawcy jest fałszywy, są specjalne programy do wysyłania spamu, które w adresie nadawcy wpiszą co tylko się chce. Jak raportowałem spam do stron blokujących (co ograniczyło trochę ilość otrzymywanego spamu) jakieś 10% adresów nadawców nie istniało!
Zwróć uwagę na załączniki typu: readme.txt.exe albo podobne.
To wyglądało na plik tekstowy (avast.info.txt), chyba że nazwa była jakoś tak zmieniona, żeby nie było widac rozszerzenia. No i ikonkę tez musieli przystosować...
Dzisiejsze Metro podalo informacje, ze CIA i FBI ostrzegaja uzytkownikow internetu przed otwieraniem maili, ktore wygladaja jakby zostaly wyslane z ktorejs z tych instytucji. Maile zawieraja nowa wersje wirusa / robaka Sober Y.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum