Najprawdopodobniej 500 tysięcy złotych przeznaczy w przyszłym roku Gdańsk na kolejną fazę prac związanych z budową tunelu między Gdańskiem i Sopotem, który przebiegać ma pod Pachołkiem.
Według planów będzie miał on nieco ponad kilometr i połączy ul. Czyżewskiego z ul. Spacerową na wysokości leśniczówki "Renuszewo". Kiedy i czy w ogóle to jednak nastąpi, nadal nie wiadomo.
- Inwestycja jest cały czas w toku. Wytyczyliśmy już trasę, którą miałby przebiegać tunel, zakończyły się badania geologiczne - wyjaśnia Romuald Nietupski, dyrektor gdańskiego Zarządu Dróg i Zieleni. - W przyszłym roku chcemy stworzyć tzw. koncepcję budowy tunelu, dzięki której poznamy dokładny koszt tej inwestycji i ewentualne problemy z nią związane. Poza tym na jej podstawie moglibyśmy starać się o dofinansowanie tego zadania z funduszy unijnych.
Tunel między Sopotem a Gdańskiem ma być częścią planowanej Drogi Zielonej - połączy ona obwodnicę Trójmiasta z portem. Przebiegać będzie przez Przymorze, Żabiankę, Zaspę i Brzeźno. Port z kolei - planowaną Trasą Sucharskiego i obwodnicą południową - zostanie połączony z autostradą A-1.
Mam dwa pytania:
1. Czy planowany tunel ma juz swoja oficjalna nazwe? A jesli nie, moze chociaz znane sa plany czyjego imienia on bedzie?
2. Czy zamiast tunelu pod Pacholkiem nie lepiej wybudowac tunel na Hel, rownolegle do istniejacej nitki kolei podwodnej?
To dobrze, że coś się z tym dzieje, bo już myślałem, że projekt powędrował na półkę. Ciekawi mnie tylko, jak miałby wyglądać węzeł drogowy przy leśniczówce Renuszewo
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum