Ważniejsza dla Pomorza jest szachulcowa chata niż sportowa hala - do takiego wniosku doszli członkowie Pomorskiego Komitetu Sterującego, zajmującego się rozdziałem funduszy z UE.
Budowa wielofunkcyjnej hali sportowo - widowiskowej na granicy Gdańska i Sopotu, umieszczona przez ekspertów na czele rankingu, spadła na trzecie miejsce. Kolejność ta sugeruje Zarządowi Województwa, komu na pewno nie można nie zmniejszać finansowej pomocy.
Zwycięski wniosek złożyło Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, zamierzające zrekonstruować zabytkową zagrodę Albrechta w miejscowości Swołowo - na terenie turystycznej "Krainy w Kratę."
- Jesteśmy szalenie zaskoczeni i bardzo szczęśliwi - mówi Marzena Mazur, kierownik Działu Etnograficznego Muzeum Pomorza Środkowego. - Marzyliśmy, by po opinii ekspertów utrzymać się na trzeciej pozycji, a nieoczekiwanie awansowaliśmy...
- Pod uwagę brano wczoraj 19 projektów - mówi Małgorzata Pisarewicz z Departamentu Komunikacji Społecznej Urzędu Marszałkowskiego. - Na eksperckiej liście zaszło wiele innych zmian. Z drugiego miejsca na ósme spadł inny sopocki projekt: zabezpieczenie mola i budowa przystani jachtowej.
Na razie kolejność i wielkość dofinansowania, ustalona przez Pomorski Komitet Sterujący to: Swołowo - ponad 4 mln zł, Kalwaria Wejherowska - ponad 10 mln zł, hala sportowa w Sopocie - 40 mln zł, Centrum Muzyczno-Kongresowe na Ołowiance w Gdańsku - 1,5 mln zł. Razem do podziału przeznaczono niespełna 56 mln złotych. Ostateczną decyzję podejmie jednak Zarząd Województwa.
W tym Swołowie to ja na początku studiów byłam na praktykach
I jakoś nic o tej zagrodzie nie pamiętam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum