Wysłany: Pon Lis 07, 2005 11:13 pm Nasz Dzień Niepodległości
W Dzień Niepodleglości, nasze największe narodowe święto, ulicami Gdańska przejedzie Parada Niepodleglości. Podobnie jak rok temu spotykamy się o godz 10;30 na Targu Rybnym i przeparadujemy na Targ Weglowy. Na sama paradę dowozić nas moga zabytkowe tramwaje gdanskiego ZKM. Po paradzie czeka wiele atrakcji, m.in. pokazy slużb mundurowych, policji i straży pożarnej. Jako największa atrakcja zapowiada się rekonstrukcja historyczna przygotowana przez Trójmiejska Grupę Rekonstrukcji Historycznych. Około godz 12 na Targu Weglowym zobaczymy sceny z Powstania Warszawskiego. W powstańczej bitwie z Niemcami weźmie udział kilkudziesięciu rekonstruktorów z 3miasta i z całego kraju.
I prosze nie zapomniec o 17 listopada, wypada wtedy rowna, 85 rocznica przyjecia konstytucji Wolnego Miasta Gdanska Moze zorganizowac inscenizacje bitwy pod Waterloo, bo na przebieranie sie w stroje greckich wojownikow moze byc troche za zimno, wiec Troja odpada
A ja bym wolał nie tak "sierioźnie". W tym roku z córką chcieliśmy się wymalować i uskutecznić jakiś "performance" ale w kurzu bitewnym (nawet tym rekonstruowanycm) to chyba nie za bardzo pasuje. A co tej rekonstrukcji to chyba niezbyt właściwe dla niej miejsce i niezbyt właściwy czas. To troszeczkę naciągane.
To trochę jak na pewnej uroczystości dla kombatantów AK w której asystowałem mojej babci i gdzie głównym punktem oprócz "wiązanki pieśni bojowych" był indonezyjski taniec, który bez problemu można było nazwać tańcem brzucha. Ten taniec był bardzo fajny. Czemu nie? Nawet pani była fajna. Ale nie w tym miejscu i nie w tych okolicznościach.
Żeby to jeszcze warszawiacy gościnnie przyjechali nam pokazać jak to u nich powstanie wyglądało.
Ale to (z tego co piszą) mają być trójmiejskie grupy RH.
Jeśli ma to być odwołanie do roku 1918 to mogliby odtworzyć wymarsz wojsk niemieckich z Gdańska (wiem, wiem, to był rok 1920,ale zawsze bliższe to czasowo i geograficznie niż Warszawa w 1944 r).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum