Wysłany: Czw Lis 03, 2005 2:34 pm Kina, kawiarnie i prasa w WMG
Witam wszystkich! Nazywam się Marcin i piszę dużą pracę na temat przedwojennego Gdańska. Niestety natknąłem się na kilka problemów. Po pierwsze: czy ktoś wie, ile kin było w WMG i na jakich ulicach (szczególnie interesuje mnie okres 1938-39 do Warezśnia). Po drugie: Czy ktoś może wie jakie tytuły prasowe (niemieckojęzyczne) ukazywały się w tych latach. I po trzecie, może ktos wie, czy w okolicach Dworca Głównego w tych latach były jakieś kawiarnie i jak się nazywały, względnie pod jakim były adresem.
Jeśli chodzi o kina, to był spory artykuł na ten temat w którymś z numerów '30 dni' z przełomu lat 2004/2005 - nie pamiętam dokładnie w którym, ale mogęsprawdzić jeśli bardzo Ci zależy.
Jeśli chodzi o Twoje kolejne pytania, to sądzę, że pomocna może być lektura gdańskich ksiąg adresowych z międzywojnia.
A tak przy okazji: czy ukazywały się gazety w innym języku niż niemiecki (poza GG)?
To jest wykaz polskojęzycznych tytułów co do których mam pewność, że ukazywały się w Gdańsku przed wojną:„Gazeta Gdańska” (do 1939), „Dziennik Gdański” (1921–25), „Kurier Gdański” (1923–25), „Robotnik Gdański” (1921–25), „Związkowiec” (1922–39), „Gmina Polska” (1925–27), „Straż Gdańska”;ponadto wiem, że istniały 2 pol. drukarnie (wydały ok. 3 tys. druków pol.). Informacje pochodzą z Encyklopedii PWN. Na temat drukarni nic wiecej nie wiem, próbowalem szukać ale jak na razie bez skutku.
Jesli chodzi o kawiarnie w okolicy dworca, to na dworcu byla restauracja "Zum Elefanten", byl o niej kiedys artykul w 30 dniach albo w kwartalniku BSG.
Wedlug danych z Einwohnerbuch 1937-38 okolicy byla tez Conti Cafe und Restaurant, przy Stadtgraben 6/7, pod nr 10 byla Konditorei und Kaffeehaus Binder, na Kassubischer Markt 23 byla Bahnhofs-Konditorei u. Cafe, a pod nr 1c Restaurant "Zum Prinzen Heinrich"
W okolicy byly tez hotele Continental, Eden i Reichshof, w ktorych byly sale kawiarniane i restauracyjne.
W latach 20-tych w okolicy byla tez restauracja Bahnhofs-Automat:
W okolicy dworca, na St. Elisabethkirchengasse, pod nr 2 bylo kino Ufa Palast, a pod nr 9 U.-T.-Lichtspiele.
Tylko z encyklopedii PWN? A co choćby z książką Andrzeja Romanowa "Prasa polska w WMGdańsku"?
Drukarnie polskie - jedna, najbardziej znana, Drukarnia Gdańska AG znajdowała się przy ul. Stadtgebiet 12, tel. 247 37 - dom ten ma dziś adres Trakt Św. Wojciecha 57 i nawet nosi ślady swojej historii:
[img]http://www.rzygacz.webd.pl/zielona_strona/innygdansk/obrazek.php?id=054[/img]
Druga drukarnia to zapewne ta należąca do Mieczysława Czyżewskiego (zamordowanego w Stutthofie) - w 1939 i pewnie jakiś czas wcześniej mieściła się przy Żabim Kruku (Poggenpfuhl 79, tel. 211 61).
No tak, ale mnie chodziło o prasę niemieckojęzyczną. W sprawie polskojęzycznej prasy odpowiedziałem tylko na pytanie Corzano: "A tak przy okazji: czy ukazywały się gazety w innym języku niż niemiecki (poza GG)?". Więc pozycja Andrzeja Romanowa "Prasa polska w WMGdańsku" Odpada. Za to dziękuje za info o drukarniach i kawiarniach i kinie, to w zupełności mnie zadowala.
od tego trzebaby zacząć...
a co do reszty łatwiej Ci będzie, jak już otworzą bibliotekę PAN - w katalogach zobaczysz co mają z polskiej prasy, a w księgach adresowych kina.
Zaraz - jesli mnie pamięć nie myli - przeglądałem mikrofilmy Gazety Gdańskiej z 1936 roku i redakcja - o ile pamiętam - mieściła się (ale mogę sie mylić) w Toruniu....
Była jedynie wkładka o Gdańsku plus ogłoszenia prasowe a reszta wiadomości to były typowo polskie problemy i polskie sprawy...
Andrzej Romanow pisze (w ww. książce "Prasa gdańska na przestrzeni wieków" pod. red. M. Andrzejewskiego; str. 79), że siedziba redakcji i wydawnictwa "Gazety Gdańskiej" mieściła się w Gdańsku, na Frauengasse 37 nieprzerwanie od 2 kwietnia 1891 r. do 1 września 1939 r.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum