To nie będzie kolejny artykuł o tym co powstanie na Wyspie Spichrzów. To będzie tekst o tym, że niektórzy wolą nie robić nic, a inni jednak chcą robić choć trochę.
Cytat:
Entuzjazm turystów, którzy odwiedzają ogródek i kramy - "Dobrze, że coś wreszcie się ruszyło na Wyspie Spichrzów!" - obcy jest pracownikom gdańskiego Urzędu Miejskiego. Zdaniem urzędników wszystkie te obiekty są samowolą budowlaną.
Jaki sensowny młody człowiek ten Michał Stąporek!
A powoływany przez niego prawnik to mój kumpel ze studiów i teraz z aplikacji, ale zdaje się, że z tym art 5 kc to go trochę poniosło, urzędasy nie powołują się na kc tylko rózne tam ustawy z całkiem innej gałęzi - prawa administracyjnego, a nie słyszałem, aby tutaj był jakiś odpowiednik ZWS-ów (zasad współżycia społecznego).
Jaki sensowny młody człowiek ten Michał Stąporek!
A powoływany przez niego prawnik to mój kumpel ze studiów i teraz z aplikacji, ale zdaje się, że z tym art 5 kc to go trochę poniosło, urzędasy nie powołują się na kc tylko rózne tam ustawy z całkiem innej gałęzi - prawa administracyjnego, a nie słyszałem, aby tutaj był jakiś odpowiednik ZWS-ów (zasad współżycia społecznego).
A wracając do tematu, to ciekawe ile czasu straganiarze potrzebują, aby zapuścić tam korzenie i uznać Wyspę za swoją. Oczyma wyobraźni już widzę protesty przeciwko ich usunięciu i policję siłą odciągającą ich od "tymczasowych" bud. Ten scenariusz już się kilka razy zdarzał.
Może prościej byłoby wyburzyć tamtejsze ruiny,aby nie straszyły, usypać jakiś kopiec albo zrobić ławeczki dla lumpów pijących wina i nadal władze miasta miałyby wszystko i wszystkich gdzieś.... i tak kolejne 50 lat toczyły by się spory o głupoty No i powstałoby jakieś kolejne 10 planów rewitalizacji Wyspy S.
Ale o które grunty pytasz? bo te o których mowa w cytowanym artykule, w wyniku radosnej działalności władz Miasta należą obecnie do Stołecznego Przedsiębiorstwa Handlu Wewnętrznego, czyli firmy która ma w Warszawie pawilon z meblami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum