Wysłany: Sob Lis 06, 2010 12:39 am Wreszcie - po ośmiu latach znów w Gdańsku...
Witam,
wreszcie po długich ośmiu latach udało mi się wreszcie wpaść w ostatni weekend września do mojego ukochanego Gdańska. Zagnały mnie tam sprawy służbowe (dzięki im za to) i niestety na odwiedziny u przyjaciół prawie nie starczyło czasu. Do Gdańska dojechaliśmy w sobotę wieczorem a już w poniedziałek z samego rana musieliśmy być w zaprzyjaźnionej firmie w Gdyni. Super, że dopisała w niedzielę pogoda bo już w poniedziałek niemiłosiernie lało.
Po tak długiej nieobecności nowych wrażeń było co nie miara. Tu chciałbym się nimi z Wami podzielić. Towarzyszył mi też (jak i prawie wszędzie aparat fotograficzyny) i dwie galerie z wypadu są w sieci na mojej prywatnej stronie:
I tak może wspierając się fotkami opowiem i zapytam Was o co nieco.
1. Strasznie mnie raziły reklamy (nawet jeśli dotyczyły wydarzeń czy instytucji kulturalnych) na zabytkach. Przykłady - galeria 1 foto 36 - na Kotwiczników transparent Tawerny; na Zielonej Bramie (galeria 1 foto 34); na Ratuszu (galeria 1 foto 50) po lewej stronie od wejścia; w poprzek Długiej od strony Złotej Bramy kilka transparentów w poprzek ulicy co psuje cały widok w obie strony. To tylko kilka przykładów - czy w tym mieście nie ma już architekta miejskiego, konserwatora zabytkw lub innej instytucji mogącej zadbać o niezaśmiecanie takim "czymś" miasta?
2. Mieliśmy przesympatyczną pogawędkę z Panią która od chyba wieków sprzedaje na Długim Targu watę cukrową. Ta Pani ze swoim stoiskiem wrosła w moją pamięć tak jak Złota Kamienniczka czy Fontanna Neptuna. Pani ta powiedziała ze smutkiem, że już w przyszłym roku jej tam pewnie nie spotkamy bo nie chcą jej przedłużyć koncesji - podobno nie pasuje do nowoczesnego obrazu miasta...
3. Wreszcie po mogę powiedzieć dziesięcioleciach - udało się wejść na teren Katowni. Super - byłem tam mając kilkanaście lat.
4. Zaskoczyła mnie na pierwszy rzut oka piękna renowacja fasady Zbrojowni. Jednak nieco mieszane były moje odczucia jak zobaczyłem, że mury zostaly pomalowane farbą ceglastego koloru. I cegły i fugi pomiędzy nimi (widać na zbliżeniach w galerii) na równo - jakoś nie mogę się z taką prawie cukierkową fasadą pogodzić. Macie też podobne odczucia?
5. Kompletnie zaskoczył mnie widok rusztowania wieży Kościoła Mariackiego. Czułem się jak przeniesiony w bodaj koniec 19 wieku - widok mi znany tylko ze starch zdjęć. Mam nadzieję że Mariackiego nie zapędzlują tak jak Katowni?
6. Czy ktoś może mnie oświecić co to za "wykopliska" znajdują się koło Mariackiej (galeria 1 foto 125)
7. Czy ktoś może mi powiedzieć co to za budynek na zdjęciu 70 w galerii 2? Z Goglemaps wynika mi że to ul. Wiślna na przeciwko Nabrzeża Drzewnego.
8. Zdjęcia 87 - 89 w galerii 2 - to już na, albo tuż przed początkiem Westerplatte - co to były za forty czy umocnienia? Należały już do Westerplatte?
Np i jeszcze generalna uwaga czy raczej radosne spostrzeżenie. Gdańsk a raczej jego ulice wreszcie żyją! Tak jak znam to z innych miast zozsianych po świecie. Ludzie są już bardziej uśmiechnięci niż kiedyś, w knajpkach, barach restauracjach jest pełno ludzi. Oj jak bardzo się ten "mój" Gdańsk zmienił. Oczywiście na lepsze. Ale aż się boję, żeby po tylu latach tylko sporadycznych w nim wizyt nie stał mi się chcoć odrobinę obcy. Już sobie przyrzekłem, na wiosnę choć na weekend, ale muszę znów tam wpaść.
Sorry za to, że Was tym przynudziłem i za narzekania no i z góry dzięki za odpowiedzi na tych kilka moich pytań...
Pozdrawiam Piotr
Ostatnio zmieniony przez Piotrp Sob Lis 06, 2010 11:02 am, w całości zmieniany 1 raz
5. Kompletnie zaskoczył mnie widok rusztowania wieży Kościoła Mariackiego. Czułem się jak przeniesiony w bodaj koniec 19 wieku - widok mi znany tylko ze starch zdjęć. Mam nadzieję że Mariackiego nie zapędzlują tak jak Katowni?
Drobna uwaga, podobne rusztowania na wieży kościoła Mariackiego pojawiły się w latach 30. XX w.
8. Zdjęcia 87 - 89 w galerii 2 - to już na, albo tuż przed początkiem Westerplatte - co to były za forty czy umocnienia? Należały już do Westerplatte? odp. http://pl.wikipedia.org/wiki/Szaniec_Mewi
_________________ Wszystkie sztandary tak mocno już zostały splamione krwią i gównem, że najwyższy czas byłoby nie mieć żadnego. WOLNOŚĆ.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum