Wysłany: Czw Mar 10, 2005 11:12 am Tajemnicze rozmnożenie zagadek
Tak sobie od jakiegoś czasu obserwuję rozwój zagadek...
Trochę mnie męczy to, że każdy wymyśla swoje, przesciga się, czyje trudniejsze, czyje ciekawsze. Fajnie było kiedy wszyscy (?) przekazywali zagadki Rektórowi i było jedno miejsce, gdzie się zgadywało, gdzie było wiadomo, kto ile zgadł i wszystkie archiwalne łatwo było znaleźć. A teraz to jakby się wszystko rozmyło
Bo kiedys byly zagadki Rechtora - Inny Gdansk, a ja dodalem moje, o przedwojennym Gdansku, a pozniej juz poszloooo. Moze polaczyc watki i stworzyc tylko dwa z zagadkami ze wspolczesnego i przedwojennego Gdanska? Nie byloby wtedy zagadek indywidualnych tylko tematyczne, latwiejsze do wyszukania.
A czasami z zagadkami bywa tak, ze osoba zamieszczajaca je nie wie duzo wiecej niz zgadujacy (jak bylo w przypadku obozu uchodzcow) i wtedy jest naprawde wspaniala dyskusja. Ja czasmi ten watek wykorzystuje nie do zaprezentowania kolejnej "czystej" zagadki tylko, zeby pokazac jakies ciekawe, rzadko spotykane ujecie, ktore jednak dosyc latwo jest umiejscowic.
Część z nas już od dawna przekazuje Rektórowi zagadki.
A zagadkami zamieszczonymi tutaj jest niejednokrotnie tak, że wsólnymi siłami dochodzimy do prawidłwej odpowiedzi (i to mi się bardzo podoba). Bywa i tak, że zadający tak naprawdę do końca nie zna odpowiedzi i wtedy rozpoczyna się tu prawdziwa "burza mózgów" okraszona załączanymi zdjęciami, planami, itd. (a za tym to już piszczę jak nastolatka na koncercie).
Moim skromnym zdaniem - jest dobrze jak jest...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Nie chodziło mi o łączenie wątków zagadkowych - tylko o pozostawienie zagadek w Akademii... wszystkich. Może jeśli tak bardzo Ci/Wam zależy na tym, żeby zagadki były "autorskie", Rektór zgodziłby się się tę informację dodać przy zagadce - "zadana przez" i "zgadnięta przez"?
Może jeśli tak bardzo Ci/Wam zależy na tym, żeby zagadki były "autorskie", Rektór zgodziłby się się tę informację dodać przy zagadce - "zadana przez" i "zgadnięta przez"?
Nie, tu nie chodzi (przynajmniej mi) o to, ze to ja zadalem konkretna zagdke. Kilka wyslalem do Innego Dawnego Gdanska. Chodzi o ciekawa dyskusje, ale chyba watki bla bla bla maja wieksza popularnosc.
A z ciekawymi ujeciami jest tak, ze nie zawsze chce je udostepniac na forum ogolnym, w kazdym razie nie od razu. A jak pisze, ze cos nie ma odzewu po zamieszczeniu zdjec, to nie chodzi mi o wyrazy zachwytu tylko o jakies skojarzenia, itp.
Nie chodziło mi o łączenie wątków zagadkowych - tylko o pozostawienie zagadek w Akademii... wszystkich.
Czyli de facto likwidację zagadek tutaj?
Cytat:
jeśli tak bardzo Ci/Wam zależy na tym, żeby zagadki były "autorskie"... "zadana przez"
Nie, nie zależy (nadal)...
Mnie akurat w zagadkach motywowało do poszukiwań samodzielne zgadywanie (i ściganie się w rankingu ), a nie blablanie czy to kanał, czy to nie kanał, itp.
Konkretne pytanie, konkretna odpowiedź. Pojawił się wprawdzie wątek do omawiania IG i IDG ale nie miał niestety wzięcia...
do poszukiwań samodzielne zgadywanie (i ściganie się w rankingu )
To trzeba było tak od razu...
Wyjaśnij o co chodzi, bo nie rozumiem jakbym je wrzucił do "Zdjęcia i pocztówki" to byłoby inaczej i nie zawaliłby Ci się porządek? Przepraszam za kreatywność.
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
Wybacz, ale nie kupuję tego. Skoro inne zagadaki są "powtarzalne", to ślij "pretensje" do Gruena, że nie publikuje nowych. Domyślam się, jak napisał Pumeks, że czas Rektora nie jest z gumy, a i nieraz chęci nie ma. Ja przecież nie obliguję nikogo do startu w zagadkach, ani tym bardziej nie będę naśladował Gruena i prowadził rankingów.
Zniechęcenie człowieka ogarnia na maksa.
_________________ ...........................................
Pomóż Hanusi jeśli możesz
http://dzieciom.pl/5002
...........................................
Nie lubię takich sytuacji. Grun, powiedz dlaczego zlikiwidowałeś IDG, niech każdy powie co mu leży na sercu i sprawa będzie jasna. Oczywiście domyślam się o co chodzi, ale może lepiej żeby takie rzeczy zostały powiedziane głośno i wyraźnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum