Wysłany: Czw Wrz 22, 2005 8:27 pm Gdańskie statki i okręty
Moi kochani, poszukuję wszelkich informacji i zdjęć statków związanych z Gdańskiem. W szczególności informacji o Paul Beneke i MS Hansestadt Danzig, jak również o innych statkach i okrętach, które nosiły nazwę Danzig lub Gdańsk.
MS Hansestadt Danzig pływał w barwach NDL (Norddeutscher Lloyd) na linii wschodniopruskiej (Seedienst Ostpreussen). W okresie wojny został przejęty przez Kriegsmarine. Istnieje monografia książkowa autorstwa niejakiego Franza Kurowskiego
Przypomniało mi się, że w jednej z książek (zapomniałem której) jest rozdział książki dokładnie na temat podany przez Sabaotha.
Tytuł podam po powrocie do domu.
Ba, nawet kilka lat temu był taki cykl w lokalnym dodatku "Gazety Wyborczej". Ale niestety nie wycinałem tego, a w internetowym archiwum nic mi się nie udało znaleźć.
Dobra. "Paul Beneke" to był dość archaiczny parowiec bocznokołowy należący do gdańskiej spólki "Weichsel" (pełna nazwa dłuższa, ale mogę ja ustalić na jutro). Według jednego z artykułów w "30 Dniach" zbudowano go w 1906 r. ale nie podano w jakiej stoczni.
Motorowiec "Hansestadt Danzig" to jednostka zdecydowanie nowocześniejsza, musiała byuc zbudowana po traktacie wersalskim, prawdopodobnie w jednej ze stoczni niemieckich - będę próbował dotrzeć do wspomnianej wyżej monografii, ale ze względu na zamkniętość bibliotek w Mieście może się to okazać utrudnione w najbliższym czasie.
Załączam kilka fotek małego krążownika "SMS Danzig" - wodowany dokładnie 100 lat temu (dziś rocznica!!) w Stoczni Cesarskiej w Gdańsku.
Na upartego przed wojna mógłby istniec statek o nazwie Gdańsk... Z portem macierzystym w Gdyni.
Oczywiście że istniał. Dwie jednostki żeglugi przybrzeżnej "Gdańsk" i "Gdynia" zbudowała zresztą stocznia Danziger Werft. Nie jestem pewien jaki był ich port macierzysty. Obie skończyły żywot jako okręty pomocnicze marynarki wojennej we wrześniu 1939 r., tylko nie pamiętam teraz, kiedy i gdzie dokładnie.
Serdecznie dziekuje, powoli zaczyna mi sie zbierac materialow i informacji. Dodam jeszcze, ze nasz slawny Hansestadt Danzig (podobnie jak jego polski imiennik Gdansk) tez poszedl w kamasze Przysluzyl sie przy desancie na Danie i Bornholm.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum