Chciałam teraz troszkę o Gdyni...
Ponieważ od 1, 5 roku mieszkam w Gdyni-Chwarznie, interesuje mnie historia tej dzielnicy. Być może ktoś ma jakieś stare zdjęcia, mapy lub po prostu interesujące fakty. Może podzieli się ze mną na forum.Teraz zasadniczo są tu same domki, niczego zabytkowego nie stwierdziłam:(
Oj z tą kopalnią to przesada , są lepsi, cytując Dostojnego: "Nie mam wszystkich kluczy ale wiem gdzie wiszą" .
Co do Chwarzna - to dawny majątek. Do drugiej połowy XIX wieku tworzył wspólny klucz majątkowy z Kolibkami. Chwarzno kupił niejaki Völtz i stąd wzięła się nazwa niemiecka nazwa Völtzendorf funkcjonująca do 1920 roku i podczas okupacji. O następnym właścicielu też wiadomo niewiele. W 1913 "Gutsbesitzer Hans Goeldel" objął stanowisko wójta w wójtostwie w Wielkim Kacku. Dwór podobno uległ zniszczeniu w 1945 roku. Dziś np majątku pozostały już bardzo nieliczne ślady, ostatnio zburzono dawne zabudowania gospodarcze.
Miejsce walk polskiego 2 Morskiego Pułku Strzelców z 1939 roku, słynne wzgórze obrońców - punkt strategiczny (już nie istniejące), folwark. Potem niemiecka bateria armat plot flak, wysadzona w 1945 roku przez obrońców
Być może to nieistotne, ale możliwe, że kogoś to zainteresuje. Od pewnego czasu szukam sobie po Internecie informacji na temat historii Chwarzna (i Voltzendorf) i znalazłem ciekawą postać wywodząca się z tej miejscowości: Profesor Egon Herbert Dietrich Schlottke urodzony w 1901 roku w Voltzendorf, syn nauczyciela (być może uczącego w starej chwarznieńskiej szkole), studiował w Gańsku gdzie zrobił doktorat. Wykładał biologie (zoologie) na uniwersytetach w Rostoku, Gdańsku i Strasburgu. W 1944 roku aresztowany przez farncuską armię, słuch po mim zginął.
Nazwisko Schlottke jest (było) chyba w naszych rejonach dosyć popularne. Dziadek profesora zmarł w 1899 roku właśnie w Voltzendorf, może ktoś wie gdzie grzebano ludzi z tej miejscowości, był tu jakiś cmentarz? Być może jakieś groby jeszcz się ostały?
_________________ ozdrowienia,
surmik
Ostatnio zmieniony przez surmik Pon Paź 25, 2010 9:27 pm, w całości zmieniany 1 raz
Cmentarz w Malym Kacku w wolny weekend sprawdze. A co do archiwum USC to jako laik spytam czy każdy może takie informacje sprawdzić?
A co do Chwarzna to znalazłem następną ciekawostkę: Correspondenz-Blatt z Monachium z kwietnia roku 1875 donosi o spotkaniu Gdańskiego Towarzystwa Antropologicznego z listopada roku 1874. W tekscie czytamy, że do nowootwartego Provinzialmuseum docierają prezenty z całych Zachodnich Prus. Między innymi pan Voltz przekazał naszyjnik z bursztynu znaleziony w
Voltzendorfie w starym (prehistorycznym?) kamiennym grobie! (z ang. cist grave, z niem. Steinkistengrabe).
Nie jestem w temacie więc pytam czy coś wiadomo o takich grobach w okolicach Chwarzna?
Edit: Znalazłem informacje, że Muzeum Okręgowe w Toruniu wymienia Chwarzno jako źrodło ciekawych eksponatów, więc coś jest na pewno na rzeczy
Oszczędź sobie fatygi, na obecnym cmentarzu przykościelnym zachował się tylko jeden przedwojenny nagrobek marynarzy skandynawskich. A co do Archiwum Państwowego to wystarczy wypełnić wniosek
Edit: Znalazłem informacje, że Muzeum Okręgowe w Toruniu wymienia Chwarzno jako źrodło ciekawych eksponatów, więc coś jest na pewno na rzeczy
Jeśli chodzi o archeologię: w Toruniu są prawdopodobnie znaleziska z miejscowości Chwarzno koło Starej Kiszewy, tam prowadził w XIX badania Gotfryd Ossowski. Natomiast ten Voltzendorf i ewentualnie inne rzeczy związane z Chwarznem k. Gdyni postaram się sprawdzić w domu, ale odgrzebanie materiałów może mi to zająć parę dni.
Super by było gdyby udało Ci się coś znaleźć.
Rzeczywiście przesadziłem z tą "pewnością" ;) Zapewne chodzi o to Chwarzno koło Starej Kiszewy aczkolwiek promykiem nadziei było dla mnie wymienienie zaraz potem Oksywia i Matarni Może najprościej dla mnie zamiast teoretyzować będzie zapytać się u źródła, właśnie wysyłam maila do Torunia, może odpowiedzą
A co do kolejnych informacji o Voltzendorfie to sięgnąłem po książkę - Franz Schultz "Geschichte der Kreise Neustadt und Putzig (1907)". Z tego co widziałem feyg wspominał, że nie jest to źródło w 100% godne zaufania ale jak to mówią lepszy rydz niż nic ;) Oto co znalałem tam o Quarzau/Voltzendorf (wybacznie mój brak znajomości niemieckiego oraz nieobycie z Blackletter/Old English):
Kod:
Gutsbezirk mit 102 Einwohnern, zum Umtsbezirk Katz gehörig. Die ehemalige Benennung des Ortes ist Quarzau, ein Fertinenzstud von Koliebken, aber ohne Selbstandigkeit . Deshalb wird der Ort beispielsweise in dem alteren Visitationprotokoll von jahren 1600 uberhaupt nicht genannt, fondern ist in dem Arte Kolepka mit einbegriffen. Erst in dem preussischen Kontributionskataster wird er genannt und in der statistik von Jahren 1789 zum erstenmal getrennt ausgefÜhrt.
Quarzau, adeliges Dorf mit 6 Feuerstellen der Frau Generalin v. Prebendow gehÖrig.
1869 erwarb der SchiffskapitÄn Voltz dieses Gut und im Jahren 1874 wurde es von Koliebken abgetrennt, zum selbstÄndigen Gutzbezirk erklÄrt und nach dem Voltzendorf benannt.
Czyli pierwsze wspomnienie w roku 1789, 6 domostw należących do Pani generałowej v.Prebendow. W 1869 kupił je kapitan żeglugi Voltz i w 1874 oddzielił od Kolibek i zmienił nazwę na Voltzedorf. Jeżeli coś pomieszałem to dajcie znać.
_________________ ozdrowienia,
surmik
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Wto Paź 26, 2010 11:31 am, w całości zmieniany 1 raz
Niedawno wyszedł reprint pracy Ossowskiego z 1879 r. http://w1f25ww.ksiegarnia...Royale-411.html
(tytuł po francusku, ale tekst jest dwujezyczny, francuski i polski) i tam chyba jest o tych jego badaniach w Chwarznie na Kociewiu, to też mam do sprawdzenia w swoich szpargałach.
Witam.
W zbiorach naszego muzeum znajdują się zabytki z Chwarzna, gmina Stara
Kiszewa. Pochodzą one z badań G. Osowskiego w roku 1877 (dokładniejsze
informacje w publikacjach Ossowskiego "Mapa archeologiczna Prus Zachodnich z
przyległemi częściami W. Księstwa Poznańskiego", Kraków 1881 i "Zabytki
przedhistoryczne ziem polskich. Seryja I.Prusy Królewskie" Kraków 1879-81).
Z Chwarzna k.Gdyni nie posiadamy żadnych zabytków ani informacji o
ewentualnych badaniach archeologicznych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum