_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Największe zainteresowanie zwiedzających wzbudza jednak 14-metrowa, najdłuższa w Polsce, makieta torów kolejowych.
Ja tam byłem z Simcą. Bo zabytkowe samochody też tam były pokazane, wczesniej jechaliśmy paradą z Targu Węglowego.
Jednym z aut zabytkowych było Porsche redaktora Bartosza Gondka z Wyborczej. Sam Gondek też był. To o tyle zabawne, że Gazeta nie zająknęłą się ani słowem o samochodach na tej imprezie.
A makietę znałem już wcześniej, to dosyc głośna w stosownych kregach inicjatywa Leszka Lewińskiego z PTMKŻ, która przyciaga juz modelarzy z innych regionów. Ludzie robią hiperrealistyczne segmenty - fragmenty makiety, które na wspólych wystawach łąćzy sie w całość One wszystkie razem wzięte maja już kilkadziesiąt metrów. Ponoć na najblizszych targach TRAKO będzie to mozna zobaczyć w całosci. Modelarze z PTMKŻ robią kolej normalnotorowa według wzorców z kolei na Kaszubach (stacja Lewin Leski Leszka Lewińskiego jest kopią Starej Piły, jest też fragment wąskotorowy odtwarzający kolej z Żuław. Makieta jako całość nie przedstawia żadnej rzeczywistej linii, ale jej fragmenty sa wzorowane na istniejących obiektach i miejscach. Dlatego "żuławska"kolej wąskotorowa ma końcową stację styczną do owego Lewina Leskiego...
Ja tam byłem z Simcą. Bo zabytkowe samochody też tam były pokazane
eee, w bibliotece byłeś ?
_________________ Czyż nie rozumie pan, że wszystko, co piękne w architekturze, osiągnięto już dawno temu? Zostało to autorytatywnie stwierdzone. (Ayn Rand "Źródło")
A co to za problem. Zoppoter rozłożył Simcę na części, wtachał po schodach i ponownie zmontował.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
We wkładce "Gdańsk nasze miasto" do dzisiejszego Dziennika Bałtyckiego jest troche zdjęć z tej imprezy. Niestety nie wiem jak się to znajduje w internecie... O ile w internecie te zdjęcia są.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum