Wysłany: Wto Gru 29, 2009 1:11 am Śladem Weissera Dawidka
Witam, na wstępie pragnę uprzedzić, że jestem nowa i całkowicie nierozeznana na (jak zdążyłam zauważyć) cennym forum. Tyle tu pyszności!
Do rzeczy:
Przeczytałam "Weissera Dawidka" Pawła Huellego i... zakochałam się. W Brętowskim cmentarzu, w bukowej górce, sklepie Cyrsona, kinem Znicz na Szymanowskiego.
Z resztą sama wychowałam się w tych okolicach. Tyle ze wiele lat później.
Mam jednak wiele nierozstrzygniętych kwestii - nie mogę zlokalizować niektórych miejsc, w których bawili się bohaterowie.
-czy ktoś wie, gdzie dokładnie był sklep Cyrsona? Na pewno mieścił się na Chrzanowskiego w okolicach ul. Rolnej i Karłowicza
-wspomniana jest strzelnica, na której dokonywano detonacji amatorskich bomb. Czy to strzelnica na niedźwiedniku przy ul.Niedźwiednik? (tak na marginesie, nawet dzieci z współczesnej podstawówki i gimnazjum na Niedzwiedniku idą pobiegać latem "na strzelnicę")
-opisana jest również stara nieczynna cegielnia. Podejrzewam, że to cegielnia przy ul.Dolne Młyny na Nowcu. Czy istnieje jeszcze ten budynek?
-Gdzie jest Bukowa Górka? wiem, że wracali nią z nasypu kolejowego koło kościoła i schodzili potem do Chrzanowskiego (raz nawet ulicą Kmiecą), więc czy to nie górka za kościołem w okolicach zdewastowanej dziecięcej części brętowskiego cmentarza? (tam też leży Horst Meller)
-bohaterowie chowają się w krypcie na cmentarzu. jest na tyle duża, że mieszczą się tam trzej chłopcy i jeden uciekinier z "szpitala dla czubków" na Srebrzysku. Teraz stoi na niej blok przy ulicy Trawki
Opisane jest również lotnisko na zaspie (zdjęcia! ), szkoła - zlokalizowana na obecne IX LO przy Wilka-Krzyżanowskiego, Kino Znicz i Tramwajarz, boisko przy koszarach między Szymanowskiego, Chrzanowskiego, Grunwaldzką i Słowackiego, wiadukt kolejowy i Strzyża w jego okolicach (zdjęcia zdjęcia zdjęcia PROSZĘ!)
Proszę wszelkich znawców i mieszkańców o zdjęcia tamtych miejsc z lat powojennych, lat 70. i 80.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum