Wysłany: Pią Wrz 03, 2004 7:58 am Szyldy z tamtych czasów - na razie "na papierze"
Donoszę że w wersji papierowej dzisiejszej "Gazety Wyborczej - Trójmiasto" jest duży wywiad Magdaleny Grzebałkowskiej z panem Mikołajem Wierzbickim, zbieraczem starych napisów. Niestety, jak to zwykle w druku, sporo uległo zniekształceniu a cały tekst dla znających jego bohatera robi wrażenie jakby wywiad przeprowadzono jakiś rok temu...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
a cały tekst dla znających jego bohatera robi wrażenie jakby wywiad przeprowadzono jakiś rok temu...
Fakt. Czytając miałem wrażenie deja vu.
Jak zwykle jak coś się dzieje to mnie nie ma Pumeks, masz nosa - wywiad był robiony chyba w październiku 2003 r. i miał trafić do Dużego Formatu. Ale zmienili koncepcję tego dodatku i ostatecznie ukazał się po 10 miesiącach w Morskiej. Co do starówki (300 km>>) itp to niestety nie wiem jak sprawa wygląda, bo do tej pory tekstu nie czytałem. No i nie ukrywam, że nie mogę się doczekać. Nie znaleźliście go nigdzie na stronach gazety?
Niestety nie. Na "Śledź te strony" ostatnio dodano artykuły w pierwszej połowie lipca.
Pumeks, masz nosa - wywiad był robiony chyba w październiku 2003 r. i miał trafić do Dużego Formatu.
Nie przejmuj się - ja kiedyś udzielałem wywiadu redaktor Mikłaszewicz przed 1 listopada (miało być o róznych obrządkach pogrzebowych w dziejach ludzkości). Tekst "nie poszedł", ale po roku zadzwoniła i spytała, czy może wykorzystać ten zeszłoroczny materiał Poszedł więc po roku, i to w małym fragmencie.
Niestety nie. Na "Śledź te strony" ostatnio dodano artykuły w pierwszej połowie lipca.
w związku z tym, że raczej się już nie pojawi, wkleję go tutaj:
Cytat:
Szyldy z tamtych czasów
Ludzie podchodzą do mnie nieufnie. Pytają, po co robię te zdjęcia. Może chcę się potem włamać?
Znalazłam dla Pana datę budowy jednej z sopockich kamienic. Śliczne "1903". Wykute nad wejściem.
Mikołaj Wierzbicki: A dziękuję, ale ja dat nie zbieram. Tylko stare napisy.
To może być gorzej. Starych napisów w Sopocie nie widuję.
- Wiem. Mnie też to dziwi, że ich prawie nie ma. Znalazłem tylko trzy. Nazwę "Villa Dahl" na ścianie domu przy ulicy Parkowej, napis "Erbaut 1907" przy Morskiej ["Wybudowano w 1907" - red.] i reklamę przedwojennej pralni chemicznej na sopockim Monciaku. Pojawiła się niespodziewanie na ścianie kamienicy podczas wyburzania starej cukierni i wkrótce może zniknąć, bo powstał tam nowy dom. Zresztą napisu "Erbaut" też już nie ma. Latem wyremontowano fasadę kamienicy i właściciel domu, z niewiadomych przyczyn, zostawił tylko datę "1907".
Ma Pan bardzo ulotną pasję. Kto się dziś przejmuje przedwojennymi szyldami malowanymi na murach?
- Prawie nikt. Znikają, bo burzone są domy, na których widnieją. Właściciele przeważnie nie dbają o nie podczas tynkowania ścian. Pierwszy szyld, dzięki któremu zacząłem "zbierać" stare napisy, też już zresztą nie istnieje.
Gdzie był?
- We Wrzeszczu. Zauważyłem go przypadkiem, gdy spacerowałem ulicą Partyzantów. Na ścianie jednego z domów wyłaniały się niemieckie litery: "Obst und Gemuese" ["warzywa i owoce"]. Zrobiło to na mnie duże wrażenie. To był wyraźny ślad przeszłości, możność dotknięcia historii.
Kiedy to było?
- Niedawno, w połowie lat 90. Byłem na pierwszym roku prawa. Już nie ma tego napisu. Zniknął pod warstwą tynku. Ale utkwił mi w pamięci. Zacząłem się rozglądać za innymi, fotografować je.
Myślałam, że ktoś, kto fascynuje się historią, wybierze ten kierunek studiów. Albo chociaż konserwację zabytków. Ale prawo?
- Wybrałem prawo z mało romantycznych powodów. Po prostu uznałem, że muszę zdobyć dobrze płatny zawód. Zresztą nigdy nie pociągała mnie historia podręcznikowa z jej datami. Szczerze mówiąc, nie interesuje mnie, w którym roku w Gdańsku był Napoleon, a kiedy tu stacjonowali Szwedzi. Lubię historię poszczególnych miejsc, anegdoty z nimi związane. W liceum zwiedziłem wszystkie muzea i kościoły Gdańska, chodziłem po zakamarkach miasta. Później brałem udział w konkursie "Gazety" na miejsca magiczne.
Jakie miejsce Pan opisał?
- Górę Gradowa.
Co jest magicznego w tej górze?
- Nic, jeśli się patrzy na nią z dołu. Ale ze szczytu widać miasto jak na dłoni. Najciekawsze jest jednak zbiegnięcie się perspektyw miasta i portu. Widać ulice, most, kamienice i nagle, w środku tego wszystkiego, stoi statek. Wspaniały widok.
Zejdźmy na dół, bo z góry nie widać starych napisów. Trudno je zauważyć?
- Czasami bardzo trudno. Nie można ich szukać samochodem, wtedy są niezauważalne. Nie radzę też na piechotę. Wtedy trzeba by chodzić kilka miesięcy. Najlepiej na rowerze. Udało mi się połączyć przyjemne z pożytecznym. W 2000 r. archiwizowałem stare napisy dla gdańskiego Urzędu Miasta.
Ile starych napisów ma Pan w swojej kolekcji?
- Dziewięćdziesiąt dziewięć. Prawie wszystkie znalazłem podczas archiwizacji dla miasta. Objechałem wszystkie gdańskie dzielnice, zajrzałem we wszystkie podwórka, przyglądałem się cegłom, odpadającym tynkom. Każdemu napisowi musiałem zrobić dwa zdjęcia - z bliska i z daleka.
Gdańsk ze swoją starówką, którą znają turyści, to tylko dekoracje zbudowane w latach 50. Tam nie ma nic przedwojennego.
- Dlatego tam starych napisów nie szukam. Szukam prawdziwego przedwojennego Gdańska, nie fasad. Chodzę tam, gdzie zachował się duch tamtego miasta - na Biskupią Górkę, Orunię, do Wrzeszcza i Oliwy.
Co to za napisy?
- Przede wszystkim szyldy sklepów, jakichś organizacji, informacje o właścicielach konkretnego miejsca. Ale najciekawsze są wyjątki. Na przykład w starej Oliwie jest dom, na ścianie którego widnieje napis pozostawiony przez armię radziecką. Głosi chwałę żołnierzom, którzy zatknęli sztandar zwycięstwa nad Berlinem.
Najwięcej jest zapewne napisów po niemiecku.
- To oczywiste. Ale jest kilka polskich. Przeważnie szyldy sklepów kolonialnych, jeden rzeźnik. Czasem jest tak, że napis polski pokrywa się z niemieckim. "Kolonialwaren" i "sklep kolonialny". Oba przedwojenne. Czasem jeżdżę na Wschód, do Lwowa i tam też fotografuję stare napisy. Znajduję na ścianach reklamę asortymentu sklepowego: "migdały, cukier, miód". Na latarniach tabliczki z polskimi tekstami. Wszystko to pokazuje, jak bardzo po wojnie przesunęła się granica Polski.
Rozmawia Pan czasem z ludźmi z domów z napisami?
- Rzadko. Przeważnie nic nie wiedzą. Podchodzą do mnie nieufnie. Pytają, po co robię te zdjęcia. Może chcę się potem włamać?
A śledzi Pan historie tych domów?
- Staram się. Ale to trudna i żmudna sprawa, a mnie brakuje czasu i cierpliwości. Kilka razy jednak zdarzyło mi się pójść do biblioteki PAN i szperać w księgach adresowych. W paru przypadkach znalazłem adresy i nazwiska właścicieli sklepów, których szyldy są do dzisiaj. Ale to bardzo pracochłonne, na dodatek księgi zostały przeniesione na mikrofilmy i przeglądanie ich to koszmar. Czasem historię domów poznaję dzięki ludziom, którzy piszą na moim forum w internecie (www.dawnygdansk.pl), nieraz historię opisali już wcześniej dziennikarze. Tak było w przypadku domu we Wrzeszczu, gdzie nakładają się na siebie dwa napisy. Pod spodem jest "Backerei" ("Piekarnia"), a na wierzchu "Hitlerjugend". Wiem, że właścicielem domu był człowiek o nazwisku Jazy. Miał tam sklep, podobno uczestniczył w walkach o Westerplatte i zginął pod koniec wojny. Ale nikt nie wie, jaki był jego związek z Hitlerjugend. Na Biskupiej Górce natomiast jest dom z napisem "Restaurant zum Schwarzen Meer" ("Restauracja nad Morzem Czarnym"). Wiem, że nazwa nie wynikała z miłości właściciela do tego morza, tylko niedaleko biegła uliczka Morze Czarne i podobno biło źródełko o takiej nazwie.
Ma Pan swój ulubiony napis?
- Tak. "Danziger Brotfabrik" ("Gdańska fabryka chleba"). Jest na zachowanym do dziś budynku niedaleko Motławy. Lubię ten napis, ponieważ znalazłem w jakimś albumie przedwojenną fotografię tego budynku. Widać na niej ten sam napis. Czuję, jakbym znalazł łącznik między dawnymi i dzisiejszymi czasami.
Są jeszcze jakieś napisy w Gdańsku, o których Pan nie wie?
- Na pewno niewiele. Ale wciąż na to liczę. W ubiegłym tygodniu miałem właśnie taką przygodę. Wiedziałem, że we Wrzeszczu, w budynku należącym teraz do Akademii Medycznej, był kiedyś sławny zakład dla ociemniałych. Słyszałem, że jest tam napis o tym informujący. Pojechałem z aparatem. Znalazłem napis, zrobiłem zdjęcie. Ale przy okazji postanowiłem dowiedzieć się czegoś na temat zakładu. W budynku obok, obecnie Domu Asystenta, portierka nic nie wiedziała, jednak skierowała mnie do konserwatora. Było jak w filmie. Wszedłem do sutereny, gdzie wśród rupieci siedział starszy pan. Okazało się, że zbiera pamiątki gdańskie. Pokazał mi nawet jakąś starą popielniczkę. Potem zapytał, czy widziałem napis na tym budynku, w którym byliśmy. Nie miałem o nim pojęcia. Poszliśmy go zobaczyć. Był ledwo widoczny, zakryty godłem. Potem wróciliśmy, konserwator wyciągnął gdzieś z kąta ramę ze zdjęciami za szkłem. Szeptał do mnie: "Patrz pan, patrz". A tam ten sam napis, tyle że odkryty. Na górze "Kaiser Wilhelm Blindhaus", pod spodem data "1888" - Wilhelm II został wtedy cesarzem. I jeszcze jeden napis "Jubilaeus stiftung" - "fundacja jubileuszowa". A tu kolejne zdjęcia. Na nich ludzie przystawiają drabinę do ściany, skuwają godło pruskie. Na następnych fotografiach przyczepiają w tym miejscu godło Polski i tablicę z napisem "Akademia Lekarska w Gdańsku, Instytut Medycyny Morskiej i Tropikalnej". Konserwator podarował mi kopie tych zdjęć.
Zapewne spaceruje Pan po mieście z głową zadartą do góry.
- Tak. Mijając domy przyglądam się detalom, najdrobniejszym szczegółom, pojedynczym cegłom. Najsławniejsza cegielnia była w Kolibkach pod Sopotem. Producent wypalał w cegłach swój znak i, co ciekawe, litera "N" w nazwie Kolibken jest odwrócona. Te cegły można znaleźć w całym Trójmieście.
Zaglądam w podwórka. Raz udało mi się wejść na teren jednostki wojskowej. Zakradłem się przez kino wojskowe Znicz we Wrzeszczu. Znalazłem tam napis, którego nie widać z ulicy. Trudno go odczytać. Jestem pewien tylko jednego wyrazu "Columbus". Czego mogła dotyczyć całość? Nie wiem. Udało mi się znaleźć też coś ciekawego w Sopocie. Przyglądałem się starym żelaznym ogrodzeniom, które otaczają kwatery na sopockim cmentarzu. Zauważyłem, że producenci tych płotków zostawiali na nich swoje tabliczki wizytowe odlewane w metalu. Sfotografowałem dwie - Borkowskiego z Zoppoth i Derowskiego z Oliwy. Te nazwiska sprawdzałem i udało mi się znaleźć adresy ich zakładów.
A co będzie, gdy skończą się Panu napisy?
- Już zaczynają się kończyć. Nie martwię się tym jednak. Są jeszcze stare hydranty, studzienki z napisami "Berlin" albo "Danzig kanalization". Zaczynam się rozglądać za starymi herbami Gdańska. Niezwykle ciekawe są kamienie poukrywane w lasach.
Co może być fascynującego w kamieniach?
- Jeśli porównać stare i obecne mapy Gdańska widać, że ścieżki w lasach się pokrywają. Przed wojną takie dróżki miały swoje nazwy. Była na przykład "Praesidenten weg" ("Droga prezydencka"). Kamień z takim napisem leży na tej drodze do dziś. Albo Dolina Radości za Oliwą. Była tam kiedyś skocznia narciarska. Teraz zachował się z niej tylko kamień, na którym wykuto rok "1932" - datę powstania. Niedaleko jest kamień poświęcony niemieckiemu skoczkowi Erntowi Backerlichowi, który tam zginął na początku lat 40. Jest też kamień w sopockich lasach, poświęcony leśniczemu, który w 1919 r. został zastrzelony przez kłusowników. Jeszcze dużo jest tych kamieni.
[-]
Cytat:
Erntowi Backerlichowi
Cytat:
Blindhaus
Cytat:
"Jubilaeus stiftung"
tak to bywa, jak się nie dostaje tekstu do autoryzacji, a publikacja jest kilka miesięcy po wywiadzie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum