Wysłany: Sob Sty 22, 2005 3:37 pm Reprint przewodnika po Gdańsku z 1921 roku.
Czy ktoś już to ma, leży to w księgarniach, czysą opisy okolic gdańska, które dziś należą do miasta (Łostowice, Ujeścisko itp.)?
A w ogóle to piszcie na tym forum tyle, że nie idzie tego wszystkiego ogarnąć. :-( Trzeba by cały internetowy czas tylko na nie poświęcać.Albo cofnąć się w czasie w okres studiów. :-)
Byłem na spotkaniu towarzystwa przyjaciół gdańska połączonym z promocją tej ksiązki .W sumie zabwna sprawa bo całkiem niedawno zastanawiłem się czy nie kupić oryginału za 80 zł ale zrezygnowałem i w końcu kupiłem reprint za 30 zł . Ksiązka w sumie nawet cieakwa ale myślałem że będzie trochę bardziej szczegółowa ( choć mi o cześć dotyczącą zwiedzania miasta ) no ale posiada za to sporo cennych informacji np: o postojach automobili i jak często kursują tramwaje ( na niektórych trasach mam wrażenie że cześciej niż teraz ). A zaciekawiło mnie też to że właściwie Polakom było o wiele łatwiej wjechać do Wolnego Miasta ( bez wizy tylko paszport ) niż Niemcom ( 2 wizy - Polska i Niemiecka bodajże ) .
Oprócz ksiązki atrakcją spotkania było zaprezentowanie 80 letniego papierosa znalezionego w remontowanej willi przy grunwaldzkiej.
A zapomniałem dodać. Towarzystwo planuje wydawać kolejne reprinty , nawet co miesiąc ( ale szczerzse w to wątpie ) . Kolejny to ma być bodajże spis ludności Gdańska z 1935 r . Większość reprintów ma być polskojęzycznych ale możliwe że będą i niemieckojęzyczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum