Czy istnieje jakiś dokument (wykaz) w sieci, obejmujący zbiorczo wszystkie statki dla których portem macierzystym był/jest Gdańsk. Interesuje mnie głównie okres od 1945 roku. Rejestry statków, to sprawa mi obca i nawet nie wiem gdzie zacząć szukać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne odnośniki.
Wygugluj "lloyd's register", może tam coś będzie. Ewentualnie skontaktuj się z siedzibą Polskiego Rejestru Statków, być może mają w archiwum stare roczniki rejestru Lloyda.
Kiedyś miałem rejestr Lloyda z połowy lat 60-tych, potężną cegłę. Były tam też polskie statki, stąd w pierwszym odruchu przyszedł mi do głowy Lloyd. Ale masz rację, w PRS-ie powinny być jakieś archiwalne rejestry.
Wysłany: Czw Gru 11, 2008 10:07 am Re: Rejestr statków
kwidzin napisał/a:
Czy istnieje jakiś dokument (wykaz) w sieci, obejmujący zbiorczo wszystkie statki dla których portem macierzystym był/jest Gdańsk. Interesuje mnie głównie okres od 1945 roku. Rejestry statków, to sprawa mi obca i nawet nie wiem gdzie zacząć szukać. Będę wdzięczny za wszelką pomoc i ewentualne odnośniki.
Popytaj np. Pana Marka Twardowskiego z CMM z oddziału na "Darze Pomorza".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum