Wysłany: Pon Sie 23, 2004 2:21 pm Okolice Kaplicy Królewskiej -> Katownia
Aukcja 30035029 - Grafika Gdańska XIX wiek 1875 rok "Przedmiotem aukcji jest grafika przedstawiająca zaułek Gdański prawdopodobnie od strony Kaplicy Królewskiej."
A grafika przedstawia Katownię widzianą od południa (jeszcze sprzed rozbiórki ziemnych fortyfikacji). Bardzo ciekawe ujęcie przedstawiające wrota wiodące do Bramy Wyżynnej.
Szkoda tylko, iż cena "lekko zaporowa".
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Tylko nie gra mi ta kopuła po prawej stronie . Może faktycznie zmylić, podobna jest do kaplicy królewskiej.
Faktycznie - może mylić. Tym bardziej, że autor grafiki "uciął" kopułę dość niefortunnie (a zarazem ją trochę pogrubił) powodując, iż wydaję się znacznie większa.
Słuszna uwaga Marku - w 1905 r. zakończona została budowa gmachu banku Prowincjalnego Towarzystwa Ziemskiego (jak podaje ulubiona książka Pumeksa, moja zresztą też ).
A tu moim zdaniem piękny aukcyjny drzeworyt z 2. poł. XIX wieku z Katownią i niewątpliwa ciekawostka - kara publicznej chłosty pod Katownią ("Der Stadt Danzig historische Beschreibung" R. Curicken 1686). Czyżby funkcjonował tu pręgierz miejski?
Ostatnio zmieniony przez dandola Pią Gru 25, 2009 9:10 am, w całości zmieniany 1 raz
Porównując ze zdjęciem z 1903 roku wygląda na to że autor drugiej grafiki też popuścił nieco wodze fantazji (podobnie jak w przypadku grafiki pokazanej przez Marcina).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum