Ów drugi przepust istniał - patrząc na zdjęcie i czerwoną linię - dokładnie na jej zakończeniu po prawej stronie zdjęcia! A co do wiatraka, to pytałem właśnie mojego Ojca: rzeczywiście tam istniał i to w tym miejscu, o którym mówisz! Z wału mniej więcej nad tym drugim przekopem widać rewelacyjnie stację pomp w Osłonce...
Podziękowania za zdjęcia z innej niż na codzień perspektywy:)
_________________ Człowiek mądrzeje z wiekiem... Ale najczęściej jest to wieko od trumny!
Zdjęcie tej i drugiej, o tej samej treści mamy na 4-tej stronie tego wątku
Oglądałem, całkiem dobry program. O śluzie bez rewelacji, ale bez żadnych błędów.
Według mnie: wiatrak stał na studni C. Do tej studni dopływała woda z rowu kanałem – tunelem D. Tu jakaś pompa napędzana tym wiatrakiem podnosiła ją na wyższy poziom i kanałem – tunelem B, a następnie przepustem A pod wałem odprowadzana była do Zalewu.
Studnia C to jest miejsce po wirniku pompy. A skoro wirnik, to w tym miejscu była pompownia melioracyjna o napędzie parowym – pompy wiatrakowe to inna bajka. Podobny układ znajduje się w Różewie koło Nowego Dworu Gdańskiego. Tam stoi jeszcze komin.
Przed wojną wiatraki odwadniające na Żuławach stanowiły już wielką rzadkość...
Śluza w Marzęcinie nie miała (jak wynika z konstrukcji) wrót przeciwsztormowych . Ale fajnie , że się tym tematem interesujecie! Jak ktoś chce poznać tajniki hydrotechniki żuławskiej dawniej i obecnej to zapraszam do szkoły w Marzęcinie (kontakt-Mundek) tylko proszę wziąć solidne buty, bo u nas czasami mokro!
Śluza w Marzęcinie nie miała (jak wynika z konstrukcji) wrót przeciwsztormowych .
"Przeciwsztormowe" to nie najszczęśliwsza nazwa, ale tak nazwał p. Cebulak(?) samoczynnie zamykające się wrota przy wyższym poziomie wody od strony północnej (Zalew Wiślany, Szkarpawa) niż w Kanale Panieńskim (strona Żuław). Takie wrota istniały. Przeze mnie nazwane "powodziowymi" - to wrota "C" Ale to o tą samą konstrukcję chodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum