Kubańska delegacja pod pomnikiem na Westerplatte,pierwszy z prawej porucznik Wąsiewicz.
.....a po lewej chyba por. Bednarek?
Tak jest po lewej stronie stoi porucznik Bednarek(zdięcie zostało wykonane w połowie lat 70tych).
Co do następnego zdięcia:
Od prawej stoją kapral Nawrotek następnie kapral którego nazwisko zatarł czas następnie kapral Wypszlak następny w szeregu kapral podchorąży którego nazwiska nie pamiętam a za nim kapral podchorąży Krygier, przed nimi sierżant Wysogrodzki, dowódca pierwszego plutonu czwartej kompanii.
[quote="4-77/4-79 ... po około pół roku służby na 4 kompani desantowej zdegradowano mnie do stopnia szeregowego
... to musiales pobic oficera z kompanii. [/quote]
Za uderzenie oficera w naszej 52 Kompanii Rozpoznawczej, kapral dostał 2 lata do odsiadki.
Też groziła mi degradacja kiedy byłem kapralem, za sprowadzenie dziewczyny na radiostację R120 (taka na samochodzie) :-), na szczęście obyło się bez sensacji i dali sobie spokój w końcu dzieci z tego nie było :-)
Pozdrawiam :-)
Wysłany: Czw Sty 04, 2018 10:55 pm Witam jestem nowy na forum...
Służyłem w latach 85-86 w plutonie ochrony i regulacji ruchu w JW1995. Dowódcą naszym był st. chor. szt. ksywa "Dziku", bo był myśliwym. Nasz pluton, to była przede wszystkim zbieranina wszelkiego rodzaju "fuchmenów"- pisarzy ze sztabu, kierowców d-cy pułku, malarzy z Klubu Żołnierskiego itp. Mieliśmy drużynę regulacji, pluton kierowców i drużynę chemiczną rozpoznania skażeń z BRDM 2 RS, którego byłem przez jakiś czas dowódcą. pozdrawiam załogę-kierowxę Adama M. z Warlubia i niestety nie pamiętam inienia "Ryngwelka" chyba z Człuchowa
Pozdrawiam
Tomek
Słuzylem wlasnie w latach 80 jesień - 82 ( lipiec ) w jednostce na Slowackiego.
Przybylem po tzw szkólce z Ornety. Tam tez zastał mnie 13 grudnia Stan Wojenny.
Z tego powodu mialem przedluzona sluzbe jak pamietam do lipca 1982 roku.
Na Slowackiego bylem w Kompani Remontowej ( mlodszy specjalista sluzby uzbrojenia)
W pamieci mam tez świniarnie !!! na terenie jednostki tam to była fucha , zadne warty , zadne sluzby. Tam zaden oficer co mial dyzur nie przychodzil bo capiło jak to w swiniarni ale dla nas tam była dobra meta. Troszke daleko na piechote to było od budynkow koszarowych.
Nie raz nie dwa jezdzilo sie do zakladow miesnych po odbior miecha i kielbasy.
Pamietam te warsztaty , ten budynek z kanałami dla samochodow STAR.
Pamietam samochod nazywalismy go Lublinek w stanie wojennym przy przejezdzie chyba na Brętowo sie rozkraczyl na srodku skrzyzowania ( poszedł dym z pod maski i amen )
Na tych warsztatach pamietam takiego sierzanta grubaska w porzo trep za bardzo sie nie przypie... do młodych.
No i pamiętam mojego chyba kwatermistrza sorry chyba to był szef kompani słynny chorąży Gucio wołali na niego też Gutek taki mały niski karakan.
Często szedł i prowadził kompanię na obiad a z obiadu zawsze miał bochenek chleb.
Zycie jak w Madrycie codzienny obiadek darmowy i jeszcze do domku bocheneczek.
Moim dowodcą był porucznik a potem kapitan bodajże Różyc takie mial nazwisko.
Dowodca Pułku był chyba porucznik albo wyzej miał stopień Głowienko/a awansowal pozniej na generała lata 90.
Na PKT też był w porzo sierzancina chyba Kalinowski sie nazywał.
Może ktoś czyta i był w tych latach 81/82 w Kompanii Remontowej to niech się odezwie ?
To jednak było nie było 36 lat temu !!!
Ostatnio zmieniony przez AndrzejGdz Czw Sty 25, 2018 2:54 pm, w całości zmieniany 8 razy
A tak na marginesie pamiętasz plutonowego Władka Lewańczyka, który po Nalaskach przyszedł do nas na pododdział jako szef kompanii. Był kibicem Lechi i nieraz idąc korytarzem na kompanii krzyczał Lechia!!!. Jego sztandarowe powiedzenie: No co, no co młockarzu ile mam tyle dam, wywoływało wesoły rechot zgromadzonych desanciur . Gdy po roku byłem w rezerwie był już sierżantem a w latach 90tych spotkałem go już jako cywila. Jeszcze jedna uwaga co do fotek, powinien nimi też dysponować Jebuckie Sadło wszak był szefem Klubu Żołnierskiego. Pozdrowienia dla wyżej wymienionej osoby. I to by było na tyle.
Przypomnialem sobie w latach 80-82 tego wtedy plutka w takich dosc jebitnych okularach. Spoko gosc , on był chyba w magazynie mundurowym.
Pamietam wiedzac ze ma hopsa na tle Lechii to jak go zagadalem deko pod uj ale temat wylacznie Lechia to wymiane munduru dopasowanego mialem jak w banku.
Potem pamietam jak chcial zrezygnowac z wojska , wszystko olewał i ni jak nie chcieli go zwolnić.
Ale jak mnie pamiec nie myli chyba cos 81r lub 82r udalo mu sie wyzwolić chyba jeszcze w czasie jak ja służyłem
Pewnie teraz żałuje emeryturka była by po 15 latach służby, ale kto to mogł wiedziec co bedzie dalej. Kto wie co on teraz porabia ?
W kazdym razie byl to spoko gosc.
Poszperałem i mogę sobie sam odpowiedzieć :
Kolorowe emblematy przypisano następująco:
– dowództwo i sztab dywizji oraz 52. kompania rozpoznania i kompania ochrony i regulacji ruchu – brązowa
– 4. Pułk desantowy - – ciemnoniebieska
– 34. Pułk Desantowy – jasnoszaro niebieska
– 35. Pułk Desantowy – jasnoniebieska
11. Batalion czołgów – czarna
Poszperałem i mogę sobie sam odpowiedzieć :
Kolorowe emblematy przypisano następująco:
– dowództwo i sztab dywizji oraz 52. kompania rozpoznania i kompania ochrony i regulacji ruchu – brązowa
– 4. Pułk desantowy - – ciemnoniebieska
– 34. Pułk Desantowy – jasnoszaro niebieska
– 35. Pułk Desantowy – jasnoniebieska
11. Batalion czołgów – czarna
Ciekawy obiekt jakiego tutaj chyba jeszcze nie było w temacie “Niebieskie berety przygoda mimo woli”.
Chodzi mi o medal z powstania Gdańskiej Jednostki Obrony Wybrzeża w 1963 roku.
Jeśli ktoś wie cokolwiek więcej na temat okoliczności powstania tego obiektu lub samego wykonawcy (inicjał na medalu T G), to bardzo proszę o dodatkowe informacje na ten temat.
Jeśli ktoś wie cokolwiek więcej na temat okoliczności powstania tego obiektu lub samego wykonawcy (inicjał na medalu T G), to bardzo proszę o dodatkowe informacje na ten temat
Dla zainteresowanych ustaliłem z całkowitą pewnością, że medal posiada inicjał artystyczny "T G" Tadeusza Gajora.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum