Pewnie większość z Was o tym wie, ale dla odnotowania: ze strony Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej (www.pbc.gda.pl) można ściągnąć w formacie djvu prawie wszystkie (aktualnie do kompletu brakuje tylko 9 tomów) gdańskie księgi adresowe Kafemanna z lat 1897-1942.
Forum Nowy Port
Moje forum
Zanim mnie zjecie razem ze sznurowadłami - ja wiem, że jest forum nowoporckie na mojeosiedle.pl - ale ono jakoś mi nie pasuje - zresztą, od przybytku głowa nie boli
Dobrą wiadomość mam taką, że forum jest z tych darmowych i jeśli będzie "martwe", to wezmą i skasują
Tak czy owak - zapraszam !
Forum Nowy Port
Moje forum
Zanim mnie zjecie razem ze sznurowadłami - ja wiem, że jest forum nowoporckie na mojeosiedle.pl - ale ono jakoś mi nie pasuje - zresztą, od przybytku głowa nie boli
Dobrą wiadomość mam taką, że forum jest z tych darmowych i jeśli będzie "martwe", to wezmą i skasują
Tak czy owak - zapraszam !
INGA: gratuluję odwagi!
_________________ "Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran — Zeszyty 1957-1972
w AUKCJACH w zalacznikach sa spisy ksiazek. Miedyz innymi ksiazki takich autorow jak Hirsch czy Loschin.
HIRSCH Theodor − Danzigs Handels− und Gewerbsgeschichte unter der Herrschaft des Deutschen Ordens. Gekrönte Preisschrift. Leipzig 1858, S. Hirzel. 4°, s. XII, 344, opr. z epoki : ppł.
480 .–
Z dziejów gdańskiego handlu i rzemiosła w czasach Zakonu Krzyżackiego, praca powstała na bazie obszernego materiału źródłowego zawiera bogatą faktografię i szczegółowe opisy niezwykle prężnego rynku, dzięki czemu dzisiaj, z racji ograniczonej dostępnośći źródeł wykorzystanych przez autora, praca Hirscha w znacznym stopniu sama posiada charakter źródłowy. Prow.: Exlibris Leona Różdżyńskiego. Brak k. przedtyt., miejscami rdzawe plamki na k., ślady lekkiego pęknięcia opr. na grzbiecie, stan dobry. Pączkowski [1793] odnotował tylko jeden egz. na aukcjach w Polsce, identyczny z opisanym. Bardzo rzadkie.
frg. http://www.ban-dreas.pl/c...egory=285&n=275
Dopiero pare godzin temu zapisalem sie do tego forum wiec przepraszam jesli moj link jest Wam juz znany. Nawet nie sadzilem, ze tak wiele stron istnieje na necie ze zdjeciami starego Gdanska a ktore w Waszych postach znalazlem
Nowy serwis poświęcony porównywaniu dawnych zdjęć z nowymi.
Strona jest dla osób, którym bliska jest historia i architektura swojej okolicy.
Zasady są proste, widzisz dawne zdjęcie to dodajesz jego nową wersję.
Im zdjęcia bardziej spasowane tym lepiej.
Zapraszam do dzielenia się zdjęciami i opiniami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum