Gasstaette "Unter den Linden" znajdowała się na Pomorskiej 78 (Seestrasse 78 ), tj. u zbiegu Pomorskiej, Gospody i Chłopskiej, mniej więcej na wysokości na wysokości klubu Galeon ale na przeciwległej pierzei Pomorskiej.
Tę fotkę polecam uwadze innych Żabiankowiczów: Zesztrasi, jaymsa i Rumcajsa.
Dziękuję Ci BillyBoy za tę informacje!
Czyli "Unter den Linden" powinien stać gdzieś pod tymi drzewami po prawej,górnej stronie zdjęcia.
Na żółto kwadrat to przybliżona lokalizacja Unter den Linden
Na zielono Conradshammer (Pomorska 68)
na niebiesko - dom zdrojowy w Jelitkowie
linia czerwona to Pomorska
Zapytałem dzisiaj moich rodziców,czy pamiętają może taki budynek ("Unter den Linden")z czasów swojej młodości.Moja mama odpowiedziała:"no tak , stała tam jakaś taka "buda". (!). A tyle razy ich pytałem o rózne szczegóły...a jak im się poda na tacy informację to nagle doznają olśnienia..
W tym budynku w latach 60-tych znajdował się sklep kolonialny - jedyny punk zaopatrzenia w poblizu rosnącego osiedla Wejhera dopóki nie uruchomiono sklepu na parterze przy Wejhera C i nie licząc słynnej budki KurdeMola.
vis a vis Wejhera 9.
. Oczywiście Wejhera 3C - schody dobudowane z zewnątrz na parte.
Oprócz słynnej budki KurdeMola pojawiła się nieco większa budka (siwy kolor) na rogu ul. Helskiej i Wejhera, a wcześniej (koniec 60 tych juz nie działał) - kiosk na Helskiej, ale przy przystanku Tramwaju po prawej patrząc od osiedla (podobnie jak ten przy Wejhera (siwy).
Dopiero na początku 70- tych kończono budowe tego "kwadratu pomiędzy obecną Apteką (dawną pralnią) a przystankiem tramwajowym i postojem taksówek.
Cześć wszystkim! Możliwe że był już ten temat poruszany ale jakoś nie mogę się dokopać, czy ktoś wie w jakich czasach powstały bloki, cztery szafy przy ul. Pomorskiej? Chodzi mi o czas powstawania (gdzieś znalazłam informacje że w latach 1969-1972) i przede wszystkim w jakiej technologii zostały zbudowane? Czy była to technologia z wielkiej płyty w systemie otwartym czy zamkniętym, czy może mieszana technologia? Gdzieś znalazłam filmik gdzie było widać jak powstają te bloki i wydaje mi się że widziałam tam cegłę lub suporex na elewacji więc wygląda na to że jest to technologia mieszana ;). Może wie ktoś jeszcze czy ściany wewnętrzne są żelbetowe czy raczej ceglane? Możliwe że będę niedługo mieszkanką jednego z tych bloków więc chciałabym wiedzieć jak najwięcej o tych blokach .
Cegiełek nie ma. Ściana działowa między pokojami w M3 jest w miarę miękka i szczupła, ściana między dużym a najmniejszym pokojem w M4 jest konstrukcyjna zatem gruba i betonowa.
Blok przy Pomorskiej 82 powstał jako pierwszy i najpóźniej w 1969 roku (rodzice z bratem się wprowadzili).
Polecam tzw. M5 czyli 63 m2, trzypokojowe z jasną kuchnią i osobnym wc - tylko szczytowe, sztuk cztery na piętro.
Ciepło, niski czynsz. Mieszka się fajnie choć niektórych odstrasza korytarz
Dzięki za odpowiedź! Właśnie takie szczytowe mamy na oku. I właśnie dlatego zastanawiam się jak z ciepłem? Piszesz, że jest ciepło ale w łazience nie widziałam grzejnika jak oglądałam mieszkanie, jest na tyle ciepło że nie jest potrzebny? I jak z akustyką? Mocno słychać sąsiadów?
No cóż, sąsiadów słychać o ile są głośni (imprezki itd). Wokół mojego lokum mieszkają póki co praktycznie sami emeryci więc jest cicho.
Szkoda, że grzejnik w łazience jest zdjęty. Mimo to, i mimo szczytowego mieszkania bloki na Osiedlu Młodych są ciepłe. Termostyropianizacja była zrobiona jakieś dziesięć lat temu.
Za swoje 36 metrów płacę trzy stówy i w tym jest ogrzewanie. Za 65 metrów będzie oczywiście więcej, ale nigdy nie miałam dopłaty. I naprawdę tylko w silne mrozy albo gdy zima wieje silny wiatr prosto w okna. Aczkolwiek moja chata jest środkowa.
Ogólnie naprawdę polecam i to wcale nie wyłącznie z powodu sentymentu ;)
Dla wszystkich miłośników Żabianki, tych fejsbukowych (a ci, co fejsa nie mają, zachęcam do dołączenia) interesujący fanpejdż naszego osiedla, stworzony prze jednego z naszych zacnych forowiczów:
https://www.facebook.com/dawnazabianka/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum