Na stronie 36 mamy zdjęcia datowane na 51 i 46(?)r. z wywozu gruzu z Głównego Miasta.
dodam z: https://www.facebook.com/...?type=3&theater
zdjęcie torowiska na moście nad Kanałem Raduni i fragment mapy z 54 r. z tym torowiskiem.
Ulica Władysława IV, po lewej wyjazd z zajezdni. Drzewa trochę utrudniają rozpoznanie dość charakterystycznego, narożnego budynku nr 12B (róg obecnej ul. Jana Długosza)
Poszukuję starych zdjęć Brzeźna i Nowego Portu - jeśli chodzi o Brzeźno to chodzi mi o fotografie Dworskiej, Korzeniowskiego, Gdańskiej czy osiedla bloków na Łozach, a jeśli chodzi o Nowy Port, to całą dzielnicę.
Przejrzałem cały ten wątek i znalazłem tylko dwa zdjęcia z Nowego Portu. Reszta to albo Główne Miasto albo Wrzeszcz albo Przymorze.
Wiecie doskonale, że obydwie dzielnice mają bardzo różnorodną zabudowę, która nie jest w dobrym stanie, a klimat tych miejsc upływa wraz z czasem.
Poszukuję starych zdjęć Brzeźna i Nowego Portu - jeśli chodzi o Brzeźno to chodzi mi o fotografie Dworskiej, Korzeniowskiego, Gdańskiej czy osiedla bloków na Łozach, a jeśli chodzi o Nowy Port, to całą dzielnicę.
Chodzi Tobie o stare zdjecia Brzezna przedwojennego czy juz po 1945 roku?
Chcesz kupic,skopiowac czy tylko popatrzec?
Jestem w posiadaniu dosc duzych ciekawostek na temat Brzezna przedwojennego niestety w jezyku niemieckim.
Acha to polecam:
1. Gdanskie Dzielnice "Brzezno" autor Waldemar Nocny
2.Brzezno-Brösen autorka Dorota Kus
3.Obrazki z Brzezna Lata piedziesiate autorka Lucyna Szomburg
4.Historia Parafii Sw. Antoniego w Gdansku-Brzeznie autor Ks.Bp.Zygmunt Pawlowicz
Mysle,ze masz co robic w poszukiwaniu w/w pozycji i mozesz popatrzec i kopiowac do woli.
Szukam zdjęcia zniszczenia wojennego Wyspy Spichrzów Miejsce fotografa to gdzieś w okolicy Baszty Łabędź Ta perspektywa najbardziej by mi odpowiadała
picasion.com
_________________ Kłaniam się
Tylko ten może zmieniać poglądy, kto je posiada.
Zaskoczyło mnie to, że tramwaj jedzie już Al. Leningradzką, a samej ulicy jeszcze nie ma.
Dokładnie tak było - z tą może uwagą, że ten tramwaj jedzie po Podwalu Przedmiejskim. Nazwę ulicy na Al. Leningradzka zmieniono kilka lat później.
W niecały rok od uruchomienia tramwaju na Podwalu Przedmiejskim, wykonano pierwszą z obu jezdni. Pierwsza powstała jezdnia południowa. Jezdnie miały na początku dwa pasy i były brukowane kostką granitową. Przez może dwa lata od uruchomenia linii tramwajowej, przystanek na rogu Zabiego Kruka, był przystankiem "na żądanie".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum