Pamiętam ten wiadukt z wczesnego dzieciństwa. Jednak mam uwagi co do tramwaju linii "10". W czasach, gdy był jeszcze wiadukt "kratowy" to moim zdaniem nie jeźzdiła "10". Jedynym tramwajem była "12", która jeździła do Wrzeszcza. Po przebudowie wiaduktu (chyba w latach 60'tych XX wieku) dołączono linię "10" do Nowego Portu a w późniejszych latach 60'tych linię "1" na Stogi.
Jeszcze mi się coś kołacze z tyłu głowy...chyba na początku linia "10" jeździła do Targu Węglowego. Pamiętam, że jeździłem do szkoły (Technikum Samochodowe na Elbląskiej) z Siedlec "10" do Targu Węglowego i tam przesiadałem się na "9" na Stogi. W latach 70'tych jeździłem już "jedynką".
Były (co najmniej) dwie 10. Pierwsza od wtedy Świerczewskiego do Emaus. Po wybudowaniu nowego mostu uruchomiono 12. (Od 61 do 65 jeździłem ją codziennie z Wrzeszcza do VIII Liceum, wtedy na Krzyżownikach) Wydaje mi się, że dopiero po przerobieniu torowiska na dwutorowe uruchomiono drugą 10 - do Nowego Portu. Wtedy i 1 jeździła na Emaus.
Hmmm..."dwunastką" do Wrzeszcza jeździliśmy z rodzicami bardzo często, gdyż mieliśmy tam rodzinę. Na sto procent jeździliśmy w moim wczesnym dzieciństwie (urodziłem się w 1954 roku). Którędy wtedy jeździła "dwunastka" nie pamiętam.
A "dziesiątka"? Na pewno nie jeździła od "Świerczewskiego" tylko od Targu Węglowego do pętli na Emaus, tak samo jak "12". Później, przedłużyli jej trasę do Nowego Portu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum