Nie chcę rozstrzygać, ale wydaje mi się, że to budynki za wzgórzem mimo wszystko
tylko się tak zlało
Chyba rzeczywiście to tylko tak dziwnie wygląda. Ale w porównaniu do innych budynków to ta ?stodoła? była cholerka sporawa. W porównaniu np. do budynków Srebrzyska to naprawdę było to nie byle co.
Górka pasuje. W 1945 r. stanowiska niemieckie, w tym snajpera. Do dzisiaj leży tam masę łusek, w tym zapewne i do Mausera w wersji snajperskiej. Idealnie pole ostrzału.
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Otóż nieraz chciałem zapytać o budynek "starej podstawówki", ale jakoś nie udało się.
Chodzi mi o to, że szkoła niemiecka mieściła się w niskim budynku przy Słowackiego w miejscu mniej więcej dzisiejszej kaplicy. I tak przynajmniej do 1945.
A zatem jaką funkcję pełnił wówczas budynek późniejszej podstawówki 38? Bo w 1929 góruje nad innymi chałupami.
Ale skoro budynek "nowej" szkoły był już w 1929, dlaczego do lat powojennych działała w starym budynku?
Dlaczego po wojnie nie wyremontowano odrazu nowego budynku szkoły?
Jeśli dobrze rozszyfrowałem podpis - to jest to wyrobisko kopalni węgla brunatnego, "węglisko" na Niedzwiedniku. Czy ktoś bieglejszy w niemieckim mógłby przetłumaczyć podpis pod drugim zdjęciem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum