Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wirtualna biblioteka
Autor Wiadomość
Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 2:01 pm   

Cytat:
powinny byc ułozone wedle tytułów

Wtedy w pierwszym okienku musielibyśmy wpisywać nie autora, ale tytuł. Do zrobienia
Cytat:
wedle tytułów, albo nazwisk autorów

Żeby sortowało po nazwisku trzeba wpisywać Januszajtis, Andrzej. Formularz sam nie domyśla się co jest imieniem, a co nawiskiem, sortuje wg pierwszej litery. Przy okazji, proszę nie wpisywać skrótów imion bez odstępu od nazwiska (J.Samp- źle; J. Samp - dobrze) bo wyszukiwarka widzi to jako jeden wyraz. W ogóle najlepiej pisać pełne imiona.

Cytat:
Czy istnieje możliwość reedycji
Cytat:
dodać fotkę

kilka postów wyżej to opisałem
http://www.forum.dawnygda...p?p=68381#68381
wpisy edytuje się tutaj:
http://www.dawnygdansk.pl...on/articles.php
żeby dodać obrazek, trzeba go wcześniej wgrać na serwer:
http://www.dawnygdansk.pl...tion/images.php
a potem w okienku edycji wpisu wybrać wstaw/edytuj obrazek - taka ikonka z drzewkiem

teraz jest pora na testowanie, więć eksperymentujcie

kategorie też możecie dodawać sami

Rysiek 
Pietzkendorfer

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 2:26 pm   

No nie, prosty chłopak z Piecek, pierwszy raz staje się adminem i to w biblotece. :hmmm:

Dzięki za dobre rady KNOVAK, jesteś prawie jak "Goździkowa" :^^

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 2:27 pm   

To ja też się wypowiem, żeby nie było... :wink:

Pomysł z biblioteką jest dobry, warto zrobić taki spis, chociażby po to, by wiedzieć, kto co ma, co może udostępnić i w jakiej formie - zaznaczenie: 'tylko skany' albo 'tylko zdjęcia' albo 'można pooglądać na mojej półce, nic więcej' rozwiązałoby sprawę. No i dostęp do biblioteki powinien być, moim zdaniem, ograniczony do grupy stałych bywalców FDG - rzeczywiście, łatwiej zaufać komuś, kogo się często widuje i zna (choćby wirtualnie) niż komuś, kto zarejestrował się miesiąc temu i napisał trzy posty.

:wink:

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 5:48 pm   

Cytat:
życie przerasta nazwy działów. Elbląg trafił na Żuławy

a gdzie miał trafić? tylko część Elbląga leży na Wysoczyźnie Elbląskiej :D

knovak 
Wanoga

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 6:23 pm   

Rysiek napisał/a:
Dzięki za dobre rady KNOVAK, jesteś prawie jak "Goździkowa" :^^

"Ja tylko niosę pomoc" :hihi:
(i cytuję ArcyAdministratora :% )

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 7:23 pm   

Cytat:
kategorie też możecie dodawać sami

to ja pozwolę sobie dodać kategorię "literatura piękna". no chyba, że mi się nie uda :hihi:

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 8:57 pm   

Właściwie to powinny być dwie kategorie: 'literatura piękna' i 'literatura bardzo piękna' :hihi:

parker 

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 9:21 pm   

Mikołaj napisał/a:

Póki nie mam na półce biblii Gutenberga a między jej kartami nie przechowuję błękitnych mauritiusów nie przeszkadza mi, by ktoś mógł znać zawartość mojego księgozbioru.
Czy jeśli zostanie to w obecnej formie tzn. ogólnodostępne to nie dopiszecie tam swoich zbiorów?

Zoppoter napisał/a:
No, to chyba zależy od tego, jaki jest właściwie cel istnienia tej biblioteki... Wydaje mi się, że nawet jesli ona bedzie ogólnodostepna, to nie ma tam adresów domowych, nie ma obowiazku udostepniania żadnej książki komukolwiek, ani nie jest powiedziane, że nagle właściciel zostanie zawalony prośbami o wypozyczenie.

Nie sądzę, żeby mój księgozbiór stał się nagle łakomym kąskiem dla mas, ale jak miałabym traktować ewentualne prośby o udostępnienie? "Mam, ale nie dam"?
Biblioteka to z definicji miejsce, skąd się książki wypożycza, może stąd moje pytania. Jeśli nie ma obowiązku udostępniania, to roboczo nazwałabym to "spisem istniejących książek o Gdańsku i okolicach" :wink:
Szczerze mówiąc to wyobrażałam sobie "bibliotekę FDG" właśnie na podobieństwo wspomnianych "bibliotek cyfrowych", czyli materiałów zeskanowanychy i udostępnionych w sieci.
Za taki "spis" uznawałam dotychczas Rzybibliografię, tyle że nikomu się nie chce tam dodawać recenzji, więc lista nigdy nie będzie wystarczająco długa.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 9:36 pm   

parker napisał/a:
Nie sądzę, żeby mój księgozbiór stał się nagle łakomym kąskiem dla mas, ale jak miałabym traktować ewentualne prośby o udostępnienie? "Mam, ale nie dam"?

Właśnie dlatego chciałbym, żeby zasady działania biblioteki zostały jasno zdefiniowane.
(To prośba do Ciebie Mikołaju).
Jeśli puści się rzecz "na żywioł" na zasadzie "sami ustalcie reguły", to nic z tego nie będzie - jak widać wiele różnych propozycji tu padło, ale co do tego jak dokładnie biblioteka ma wyglądać nie ma konsesusu.
Fajnie, że możemy sobie przetestować różne warianty, ale docelowo ktoś (a myślę,że tym kimś powinien być nie kto inny tylko administrator, względnie jakiś wyznaczony przez niego "bibliotekarz") powinien jednak podjąć decyzję.
Ja w każdym razie ja nie chcę wchodzić w coś, w czym do końca nie wiadomo o co chodzi.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 10:37 pm   

Najpierw do Parker:
Stronę nazwałem biblioteka, bo "spis istniejących książek o Gdańsku i okolicach" nie mieści się na bannerze, a skrót SIKoGiO FDG brzmi kiepsko :wink:
A tak serio - x razy zostało już powiedziane (w tym na samym początku przez inicjatora całej akcji Rolanda), że umieszczenie tu swoich książek nie jest deklaracją chęci ich pożyczania.
Cytat:
wyobrażałam sobie "bibliotekę FDG" właśnie na podobieństwo wspomnianych "bibliotek cyfrowych"

Nie widzę najmniejszych przeszkód, by skany, pdfy czy cokolwiek innego umieszczać w BFDG. W panelu adm macie wszyscy dostęp do opcji download, jak będzie trzeba to ustawię Wam też możliwość dodawania kategorii dla downloadu.
Cytat:
"spis" uznawałam dotychczas Rzybibliografię, tyle że nikomu się nie chce tam dodawać recenzji, więc lista nigdy nie będzie wystarczająco długa

Umożliwienie szybkiego dodawania książek przy pomocy formularza to właśnie antidotum na to, że "się nie chce".

A teraz do Danziego:
Decyzja podjęta. Listę wpisanych książek widzą tylko Administratorzy, a zatem nie wystarczy się zarejestrować, by mieć do niej dostęp. Nie widząc innej możliwości weryfikowania użytkowników, prawa administratora będę dawał osobom, które znamy z forum lub wyjątkowo innym osobom, które ktoś z administratorów poleci.

parker 

Wysłany: Czw Mar 23, 2006 10:54 pm   

Mikołaj napisał/a:
Najpierw do Parker:
Stronę nazwałem biblioteka, bo "spis istniejących książek o Gdańsku i okolicach" nie mieści się na bannerze, a skrót SIKoGiO FDG brzmi kiepsko :wink:

sikogio brzmi nieźle :wink:

Gdynka 

Wysłany: Pią Mar 24, 2006 10:44 am   

Mikołaj napisał/a:
"spis istniejących książek o Gdańsku i okolicach" .

Może katalog?

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Mar 24, 2006 1:09 pm   

Mikołaj napisał/a:
prawa administratora będę dawał osobom, które znamy z forum lub wyjątkowo innym osobom, które ktoś z administratorów poleci.

No zaraz, ale wcześniej mówiłeś, że prawa administratora już dostali wszyscy użytkownicy FDG, czy ja cos poplątałem? :hmmm:
Bo to co napisałeś w swojej "decyzji" bardzo "misie", tylko jak to się ma do uprawnień przyznanych komuś wcześniej?

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Pią Mar 24, 2006 1:18 pm   

Cytat:
już dostali wszyscy użytkownicy FDG, czy ja cos poplątałem?

Nienienie. Z "automatu" tak sie nie da, biblioteka to osobna strona. Na tamtą chwilę wszyscy którzy się zarejestrowali to były znane mi z FDG osoby i dostały uprawnienia admina.

O, tak to szło:
Cytat:
Osoby, które do tej pory się zarejestrowały są "stałymi bywalcami" FDG, dlatego wszyscy otrzymali status admina

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Pią Mar 24, 2006 1:19 pm   

Acha :OO

Odpowiedz do tematu