Chciałbym poinformować że ukończyłem pracę nad polskimi holownikami. Myślę że ukaże się ona w IV kwartale tego roku. Jak będę znał datę to poinformuje zainteresowanych tym tematem na forum.
I jak tam, ukazała się? Czy przegapiłem info?
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Udział okrętu SMS Danzig w wielkiej operacji wojskowej Albion - morsko, powietrzno lądowej (desant) - na akwenie Morza Bałtyckiego jakieś około 250 mil morskich od Gdańska. Ciekawostką jest łatwość mylenia SMS Danzig z okrętem SMS Kolberg.
Szukam informacji o gdańskich statkach zbożowych z XVIII wieku. Jak nazywały się po niemiecku, czy istnieje jakiś spis takich statków z Gdańska itd. Śledzę pewnego kapitana zbożowego, Salomona Peterknechta (1742-1818), który w młodości jako czeladnik mieszkał w kamienicy pana Michaela Tolkiena, mistrza kuśnierskiego, a ożenił się z panną z rodu kuśnierskiego, Susanną Oyer.
Oho, pytanie z grubej rury.
Obawiam się, że jeśli nawet takie spisy istnieją, to tylko w wersji rękopiśmiennej.
Mogę zapytać prof. Waldemara Ossowskiego ale to już raczej po weekendzie ;)
... parę lat temu głośno było o próbie 'zwodowania' w Gdańsku barki mieszkalnej, która miała pojawić się na Kanale Raduni, tuż przy ujściu do Motławy. Okazało się, że to zadanie nadzwyczaj skomplikowane, ze względu na brak procedur i piętrzące się tym samym problemy (ze strony różnej maści urzędów). Nie wiem, czy dziś jest już łatwiej zorganizować sobie taki pływający, całoroczny dom, ale chciałbym się z Państwem podzielić rzadkim zdjęciem potwierdzającym, że w Gdańsku takie 'cuda' funkcjonowały już przed 1945 r.
To ilustracja prasowa z wiosny 1942 r. (zbiory PAN Biblioteka Gdańska).
Na zdjęciu uwieczniona została barka mieszkalna zacumowana na końcu tzw. Starej Motławy, w rejonie dzisiejszej ul. Pod Zrębem. A wraz z nią anonimowa kobieta rozwieszająca pranie Na dalszym planie widać most na ul. Toruńskiej i okoliczne budynki, a jeszcze dalej majaczą sylwetki spichlerzy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum